Štrajk glađu zbog presude za ubistvo Meha Agovića

„Prvo je trebalo da odgovaraju za razbojništvo, a drugo - optužnicom je ispušten i treći saučesnik, koji je maloljetan, i koji je te kobne večeri navodio i Veska Agovića doveo tačno do mjesta gdje se nalazio pokojni Meho”, kazao je Huremović
385 pregleda 9 komentar(a)
Refad Huremović, Foto: Jadranka Ćetković
Refad Huremović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 01.04.2015. 05:50h

Vesko Agović (24) i Alen Piljević (22) osuđeni su juče na po 20 godina zatvora zbog ubistva Meha Agovića iz sela Vrbica kod Petnjice.

Nakon izricanja presude, u znak protesta sudnicu su napustili rođaci i komšije ubijenog.

Rođak ubijenog Meha Agovića, Refad Huremović kazao je da će zbog “ovako sramne presude”, započeti štrajk glađu.

On je podsjetio da je za teško ubistvo zaprijećena kazna do 40 godina zatvora.

„Prvo je trebalo da odgovaraju za razbojništvo, a drugo - optužnicom je ispušten i treći saučesnik, koji je maloljetan, i koji je te kobne večeri navodio i Veska Agovića doveo tačno do mjesta gdje se nalazio pokojni Meho”, kazao je Huremović.

Sudija Jokan Varagić, konstatovao je da je optužnica u potpunosti dokazana.

„Agović nije sporio da se sa Piljevićem dogovorio da izvrše djelo - odu u Vrbicu i otmu torbu Mehu, da su otišli i da su u automobilu imali držalicu od sjekire. Kada je Meho naišao, Piljević ga je držalicom udario više puta, oborivši ga. Meho im je rekao - 'Nemoj, duše ti očine'. Nakon što je shvatio da ga je Meho prepoznao, Vesko Agović je uzeo držalicu i udario ga nekoliko puta po glavi i tijelu. Nakon toga, odvukli su Meha u potok, gdje je podlegao povredama. Nakon ubistva, automobilom su se vratili do Berana i podijelili oteti novac”, kazao je Varagić, obrazlažući presudu.

Podsjetio je da su optuženi davali različite izjave kod tužioca i na suđenju, kao i da su krivicu usmjeravali jedan na drugoga, a sve kako bi sebi olakšali položaj...

“Umišljaj je utvrđen, jer su obojica htjeli izvršenje djela, a visina kazne određena je uzimajući u obzir njihove godine kao olakšavajuće okolnosti... Zatim i to da Agović ima dvoje maloljetne djece, a Piljević jedno. Otežavajuće okolnosti su namjere, način i pobude iz kojih je izvršeno djelo”, rekao je sudija.

Piljević je pred kraj sudskog postupka poslat na psihijatrijsko vještačenje u Specijalizovanu bolnicu u Kotoru, a rođaci ubijenog tada su štrajkovali - tvrdeći da je “neko uzeo pare” kako bi optuženog napravio ludim.

Iz bolnice su, međutim, konstatovali, da je Piljević u trenutku izvršenja mogao da shvati značaj i posljedice djela.

U nalazu piše da Piljević, u vrijeme izvršenja krivičnog djela, nije bolovao od trajne duševne bolesti, privremene duševne poremećenosti, niti zaostalog duševnog razvoja.

Piljević je tvrdio da je Meha udario po ruci u kojoj je držao lampu, a potom po desnom ramenu, nakon čega je pao, a da je Vesko nastavio da ga udara.

Vesko Agović negirao je te tvrdnje i krivicu svaljivao na bivšeg prijatelja.

Rođaci, prijatelji i komšije pokojnika glasno su presudu nazivali sramnom, pa su juče nakon punomoćnika porodice oštećenih, advokata Obrada Pavićevića, svi napustili sudnicu.

Agović i Piljević, piše u optužnici, Meha Agovića ubili su 22. februara prošle godine u Gornjoj Vrbici.

Oni su, navodi se, njega surovo pretukli i odvukli u obližnji potok, otimajući tada oko 2.400 eura od penzija i socijalne pomoći, koje je, umjesto poštara, dijelio mještanima.

Bonus video: