Trijumf "Srbistana" i "Potrošenih" na festivalu u Beogradu

Žilnikov film nagrađen je za “autentičan, višeslojni i ironični pristup fenomenu”
66 pregleda 0 komentar(a)
Destinacija Srbistan, Foto: Screenshot (YouTube)
Destinacija Srbistan, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 31.03.2015. 11:56h

Najboljim domaćim dugometražnim dokumentarnim filmom na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF) proglašen je novi film Želimira Žilnika “LogBook Serbistan” (Destinacija Srbistan) o azilantima u Srbiji, dok je u regionalnoj konkurenciji pobijedio hrvatski film “Potrošeni” o generaciji starijoj od 55 godina, u režiji Boruta Šeparovića, poznatog publici u Beogradu po nagrađivanim predstavama na Bitefu.

U međunarodnom takmičarskom programu pobijedio je poljski film “15 ćoškova svijeta” Zuzane Solakijevič o eksperimentalnoj elektronskoj muzici.

Organizovan prema novoj koncepciji, koja je u fokus stavila dokumentarne filmove producirane posljednjih par godina, 62. BFDKF završen je 29. marta u Domu sindikata dodjelom više od 30 zvaničnih nagrada, koje su dobitnicima uručili domaći autori.

U završnici je prikazan novi film Želјjka Mirkovića “Svetislav Pešić, više od trenera", a odata je i pošta domaćem filmskom i televizijskom reditelju Petru Nedeljkoviću koji je iznenada preminuo ranije tokom dana na završnoj konferenciji za novinare BFDKF-a.

Žilnikov film “LogBook Serbistan”, koji je imao domaću premijeru na 62. BFDKF-u, a prethodno je prikazan na ZagrebDoxu, nagrađen je za “autentičan, višeslojni i ironični pristup fenomenu koji prevazilazi” državne granice Srbije, kako je naveo žiri programa “Dvorište” koji su činili reditelj Goran Radovanović, filmski kritičar Milan Vlajčić i novinarka Nevena Matović.

Šeparovićev film “Potrošeni” - prva filmska produkcija tog pozorišnog reditelja i njegovog Montažstroja, nagrađen je za “kompleksnost projekta '55 plus', beskompromisnu i izoštrenu socijalnu angažovanost i uzbudlјjiva lična svjedočanstva otpisanih lјjudi”, naveo je žiri koji su činili filmska kritičarka “Politike” Dubravka Lakić, srpski reditelj Mladen Đorđević i filmska i televizijska montažerka i profesorka na FDU Snežana Ivanović.

Film “Potrošeni”, inače, snimljen je prema predstavi “55+” u izvođenju Montažstroja i režiji Šeparovića, koja je dobila specijalno priznanje žirija 47. Bitefa 2013. godine.

Nagradu za najboljјu režiju u domaćoj konkurenciji dobila je Slađana Topalović Nestorović za domaći film “Drugo ime za slobodu” o najvećem svjetskom bajkerskom bratstvu Noćni vukovi, odnosno za “smjeli istraživački poduhvat u vidu roud-muvija na razmeđi između istoka i zapada, Srbije i istočnih zemalјja”.

U regionalnom programu za režiju je nagrađena Tiha Klara Gudac, autorka filma “Goli” o Golom otoku, kojim je 62. BFDKF svečano i otvoren 23. marta.

Priznanje Vladimiru Peroviću za film "Eoha"

U regionalnom programu nagrađen je slovenački srednjemetraži film “Pravi čovjek za kapitalizam” (2013) Dušana Moravecao Damiru Avdiću, koji je pobijedio 2014. godine na DORF-u u Vinkovcima.

Najboljim domaćim kratkim filmom proglašen je “Korijeni zla” Želimira Gvardiola, dok je u regionalnoj konkurenciji nagrađen film “Eoha” Vladimira Perovića iz Crne Gore, zbog reditelјjskog postupka kojim je čovjeka, životinju i prirodu stopio u jedno biće.

Najboljim kratkim igranim filmovima proglašeni su srpski “Crtani” Dušana Babića i hrvatski “Šetač” Filipa Mojzeša, sBogdanom Diklićem u glavnoj ulozi. Najboljim animiranim filmom proglašen je “Joy & Joy” Đuzepea Belavije, najboljјim studentskim “If I had it my way I would never live” Marka Grbe Singa, a najboljim kratkim eksperimentalnim “Veče uz radio (Muzički dnevnik 5)” vizuelnog umjetnika Miloša Tomića.

Na 62. BFDKF-u prikazano je od 23. marta oko 150 filmova, od kojih je gotovo sto bilo u konkurenciji za nagrade.

Bonus video: