Odugovlačenje ugrožava zdravlje

“Odugovlačenje, osobina ličnosti koja se odlikuje odlaganjem ili izbjegavanjem ispunjavanja obaveza, može prouzrokovati povećani stres, kao i izostajanje važnih obrazaca ponašanja kojima se štiti zdravlje. Ovakvim modelom ponašanja može se, zato, ozbiljno ugroziti zdravlje”, navodi Pičil
0 komentar(a)
stres, Foto: Www.shutterstock.com
stres, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 30.03.2015. 19:29h

Najnovije istraživanje pokazalo je da ljudi skloni odugovlačenju i odlaganju ispunjavanja obaveza imaju znatno veći rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, piše Independent, a prenosi B92.

U okviru istraživanja, objavljenog u magazinu “Journal of Behavioural Medicine”, ispitivana je grupa zdravih osoba, kao i grupa osoba oboljelih od srčanih bolesti. Rezultati studije pokazali su da su osobe sa srčanim oboljenjima znatno sklonije odlaganju ispunjavanja obaveza.

Timoti Pičil, profesor na jednom kanadskom univerzitetu i autor istraživanja nazvanog “I’ll Look After My Health, Later”, smatra da uzrok ove veze najvjerovatnije leži u tome što osobe sklone odugovlačenju najčešće odlažu uzimanje terapije za liječenje bolesti.

“Odugovlačenje, osobina ličnosti koja se odlikuje odlaganjem ili izbjegavanjem ispunjavanja obaveza, može prouzrokovati povećani stres, kao i izostajanje važnih obrazaca ponašanja kojima se štiti zdravlje. Ovakvim modelom ponašanja može se, zato, ozbiljno ugroziti zdravlje”, navodi Pičil.

Bonus video: