Hana Hanas pobjednica festivala solo pjevanja

Na takmičenju “Bruna Špiler” učestvovalo je sedamdeset solo pjevača iz deset zemalja
97 pregleda 1 komentar(a)
mikrofon, muzika, Foto: Shutterstock
mikrofon, muzika, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.03.2015. 18:13h

Koncertom “Belcanto za sjećanje” u hercegnovskoj Dvorani Park proteklog vikenda završeno je VIII Međunarodno takmičenja solo pjevača “Bruna Špiler”.

Festival posvećen Novljanki Bruni Špiler, zaslužnoj za mnoga proslavljena imena na svjetskim operskim scenama - razlog je što i ljubitelji solo pjevanja u Herceg Novom mogu da uživaju u izvođenju operskih arija. Koncert “Belcanto za sjećanje” je kruna Festivala koji okuplja mlade talente iz regiona i svijeta.

Najbolji su u karakterističnom maniru pokazali šta znaju - među njima je bila i najmlađa učesnica Lana Asija Dabović iz Budve. Laureat i apsolutna pobjednica ovogodišnjeg Festivala je Hana Hanas sa Muzičke akademije iz Zagreba. Prvu nagradu u četvrtoj kategoriji ali i apsolutne simpatije publike u Dvorani “Park“ osvojio je takmičar iz Koreje Hong Sung Hva koji je bio iznenađen nagradom.

Najbolji duet na festivalu bio je u sastavu Katarina Brenčić i Anja Šinigoj iz Ljubljane, dok je nagradu koju lično dodjeljuje umjetnička direktorica festivala, profesorica Radmila Smiljanić, pripala mladoj studentkiniji solo pjevanja iz Zagreba Buga-Mariji Šimić. Ana Berus iz Slovenije dobitnica je priznanja za najljepši ženski glas dok je u muškoj konkurenciji nagrađen Emanuel Josić iz Bosne i Hercegovine. Dvije stipendije za internacionalni operski festival “Oper oder špre“ koji podrazumjeva tronedeljni boravak i usavršavanje u Njemačkoj dobili su Hana Hanas iz Zagreba i Gregor Ravnik iz Ljubljane.

Za najuspješniju interpretorku francuske muzike proglašena je Novljanka Nikolina Pušara koju je asocijacija “Parade“ nagradila sedmodnevnim boravkom u i usavršavanjem u Parizu. Za doprinos u afirmaciji festivala nagrađena je profesorica solo pjevanja Tatjana Vasle iz Ljubljane.

Festival solo pjevača Bruna Špiler živi zahvaljujući entuzijastima koji animiraju, okupljaju i podstiču muzičke talente, a prema ocjeni Radmile Smiljanić, umjetničke direktorice festivala, veliki je uspjeh što manifestacija opstaje u uslovima “poljuljanih vrijednosti koji trenutno vladaju na našim prostorima“.

Na dvodnevnoim takmičenju učestvovalo je sedamdeset solo pjevača iz deset zemalja i 28 muzičkih škola i akademija.

Bonus video: