Za prijetnje Milačiću, Lekiću četiri mjeseca robije

Tužilac Vukas Radonjić rekao je da nema sumnje da je Branislav Lekić koristio vatreno oružje dok je prijetio novinaru Marku Milačiću i njegovim prijateljima, ali da to ne može da dokaže jer pištolj nije pronađen
216 pregleda 17 komentar(a)
Branislav Lekić, Isen Gaši, Foto: Facebook.com
Branislav Lekić, Isen Gaši, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 30.03.2015. 14:33h

Podgoričanin Branislav Lekić, optužen za ugrožavanje sigurnosti novinara Marka Milačića i njegovih prijatelja, osuđen je četiri mjeseca zatvora.

Njemu se sudi za krivično jelo prinuda i ugrožavanje sigurnosti Milačiću, Mladenu Jovanoviću, Stradu Turoviću i Milošu Klikovcu. U optužnici Osnovnog državnog tužilaštva protiv Lekića ne piše da je on na dan lokalnih izbora 25. maja 2014. prijetio pištoljem novinaru “Monitora”.

Iako je Milačić tvrdio da je Lekić uperio pištolj u njega, toga nema u optužnici a novinar i dalje insitira da se to desilo jer je “snimao izborna nepočinstva njegove partije”, odnosno DPS na Koniku.

"Čovjek, višestruki povratnik, koji je na mene i još nekoliko ljudi, neposredno ispred izbornog mjesta, na dan izbora, povukao pištolj i prijetio ubistvom, te mi oteo kameru (nikad mi nije vraćena!) kojom sam snimao izborne manipulacije Đukanovićeve partije, osuđen je na četiri mjeseca zatvora, što je mjesec više od najblaže moguće propisane kazne," naveo je Milačić na Fejsbuku.

"Ovim su – prvo tužilaštvo, pa sudstvo – postali saučesnici u kriminalnom djelu, jer su smišljeno i organizovano prikrili pištolj koji je koristio osuđeni. Tako ova minimalna presuda, sa neodgovarajućom kvalifikacijom, ne predstavlja ništa drugo do kodifikaciju grube sile kojom se omogućava – ili, još više: preporučuje – svim nasilnicima da uz zaštitu pravosudnih institucija oružjem štite intrese vladajuće oligarhije okupljene oko DPS-a. Presudom se operativcima partije šalje poruka iz srca mafijaškog režima: svim silama branite tvrđavu i bićete, ako i budete, kažnjeni tek simbolično."

Tužilac Vukas Radonjić rekao je da nema sumnje da je Branislav Lekić koristio vatreno oružje dok je prijetio novinaru Marku Milačiću i njegovim prijateljima, ali da to ne može da dokaže jer pištolj nije pronađen.

“Nema sumnje da je okrivljeni ozbiljnom prijetnjom pištoljem oduzeo oštećenom kameru, nema sumnje ni da je prijetnjom pištoljem ugrozio sigurnost oštećenih... Optužba prihvata da je oružje korišćeno prilikom izvršenja djela, ali kako nije pronađeno, nije se mogao goniti za to krivično djelo”, rekao je Radonjić.

Punomoćnik Milačića, advokat Dalibor Kavarić, istakao je da je konstatacija tužioca nelogična i neprihvatljiva, jer po toj logici, da je tom prilikom izvršeno razbojništvo ili ubistvo, ne bi postojalo djelo, jer nije pronađen pištolj kao sredstvo izvršenja.

Branilac optuženog, advokat Zdravko Begović, tvrdi da je Lekić bio isprovociran, ali da nije izvršio krivično djelo. On tvrdi da je njegov branjenik potpuno neosnovano cijelo vrijeme prozivan da je radio u korist DPS-a.

“Čak i da je htio, on nije mogao da ugrozi njih četvoricu, a potpuno ga je prirodno iritiralo, što ga neko snima kamerom”, zaključio je Begović.

Za ovo krivično djelo predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Lekić je ranije pravosnažno osuđivan zbog teške krađe i otmice.

Bonus video: