"Neovlašćen" da tuži zbog smrti sina

Damir Đokaj i Nino Bajrami su 1. aprila 2014. godine nešto prije 23 časa dobili zadatak da zamijene sijalicu na stubu rasvjete u Ulici Borisa Kidriča
137 pregleda 26 komentar(a)
Damir Đokaj, Nino Bajrami, Foto: Vesko Belojević
Damir Đokaj, Nino Bajrami, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 30.03.2015. 06:14h

Pred godišnjicu tragedije u kojoj su na radnom zadatku poginuli radnici “Rasvjete” Damir Đokaj i Nino Bajrami, Đokajev otac Kadrija dobio je rješenje od Osnovnog suda kojim se odbacuje njegova tužba protiv izvršnih direktora Elektroprivrede i Snabdijevanja.

Kadrija Đokaj tužio je direktore tih dviju kompanije - Zorana Đukanovića i Jagoša Pupovića, nakon što su njegov sin i Bajrami poginuli na radnom zadatku.

Ističući da mu ne treba nikakva naknada, “jer mu dijete niko ne može vratiti, niti ublažiti bol njegove porodice”, Đokaj je kazao “Vijestima” da je tužbom želio da dokaže da neko mora da snosi odgovornost za ono što se dogodilo.

Damir Đokaj i Nino Bajrami su 1. aprila 2014. godine nešto prije 23 časa dobili zadatak da zamijene sijalicu na stubu rasvjete u Ulici Borisa Kidriča.

Obojica su poginula kada je kran specijalnog vozila dohvatio žice dalekovoda.

Prema nalazu i mišljenju sudskog vještaka, rađenom za potrebe Osnovnog državnog tužilaštva, Damir Đokaj se u trenutku nesreće "nalazio pored vozila i najvjerovatnije je pokušao, da uz pomoć komandi na vozilu udalji korpu od električnih provodnika visokog napona, kojom prilikom je i sam došao u kontakt sa vozilom koje je bilo pod naponom, od čega je zadobio smrtne posljedice".

Đokaj je 18. decembra 2014. godine protiv čelnih ljudi u EPCG i FC Snabdijevanje podnio optužni predlog zbog krivičnog djela izazivanje opše opasnosti.

On je za “Vijesti” rekao da je to uradio revoltiran odgovorom iz Osnovnog državnog tužilaštava od 9. 10. 2014. godine, kada mu je saopšteno da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kojeg lica za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Iz Osnovnog suda obrazložili su da je optužni predlog odbačen kao nedozvoljen, jer je podnijet od neovlašćenog tužioca.

Nakon tragedije: Jesu li problem kuće ili dalekovod >>>

Oni su pojasnili da zbog toga proizilazi da je "okrivljenom stavljeno na teret krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti".

Đokaj je kazao da je, kao roditelj, veoma razočaran odlukom suda, i da će tražiti prijem kod vrhovnog državnog tužioca, ombudsmana i premijera Mila Đukanovića.

"Ići ću i do Strazbura. Od države ne tražim ni cent, ali neko mora da snosi odgovornost, kako se tragedija koja je mene zadesila ne bi ponovila. Krivo mi je što me Tužilaštvo odbija tako glatko. Trebalo je makar da me pozovu i saslušaju", kazao je Đokaj.

Kadrija Đokaj: Da su poštovali normative, ne bi bilo tragedije

Đokaj je u optužnom predlogu napisao da je nesreća uzrokovana isključivo uslijed nepropisnog rada dalekovoda 35 kV Zagorič – Ljubović, koji je u vlasništvu Elektroprivrede AD Nikšić - FC “Snabdijevanje”.

“Da su ispoštovani normativi propisani Pravilnikom o tehničkim normativima za izgradnju nadzemnih elektroenergetskih vodova nazivnog napona od 1 kV do 400 kV, odnosno, da je ostvarena sigurnosna visina i propisani ugao ukrštanja sa ulicom, ne bi došlo do kontakta Bajramija sa najnižim užetom na dalekovodu...”, tvrdi on dodajući da taj dalekovod od pet parametara koje treba da ispunjava, ne zadovoljava nijedan.

Iz EPCG su kazali da je taj dalekovod izgrađen pedesetih godina prošlog vijeka, u skladu sa svim važećim propisima, a da su kuće ispod njega počele da se grade dvadesetak godina kasnije.

“Shodno zakonskim propisima, Operator distributivnog sistema nema obavezu da usklađuje elektroenergetske objekte sa kasnijom gradnjom kuća, kakav je slučaj ovog dijela Podgorice, već suprotno. Sa druge strane, napominjemo da radove u blizini elektroenergetskih objekata precizno definišu zakoni koji regulišu ovu oblast”, saopšteno je iz EPCG.

Elektroprivreda žali zbog izgubljenih mladih života

Iz Direkcije za odnose s javnošću EPCG su saopštili da “izražavaju najdublje žaljenje zbog izgubljenih mladih života”, posebno, jer je jedan od poginulih sin njihovog zaposlenog.

“U tom smislu, jedini komentar koji je u ovom slučaju moguće dati jeste činjenično stanje. Naime, Osnovni sud u Podgorici odbacio je navedeni optužni predlog, jer se za navedeno krivično djelo gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, a protiv okrivljenih iz optužnog predloga nije formiran predmet zbog izvršenja krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti, zbog čega je i odbačen navedeni optužni predlog”, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

Bonus video: