Šef odsjeka za borbu protiv droge tražio da ide u penziju

Sagovornici “Vijesti” tvrde da je Lakovićev zahtjev naišao na odobravanje ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića
1291 pregleda 48 komentar(a)
Miodrag Laković, Foto: Savo Prelević
Miodrag Laković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.03.2015. 17:20h

Odsjek za borbu protiv droga i krijumčarenja u Upravi policije uskoro će ostati bez rukovodioca - Miodrag-Mišo Laković dugogodišnji šef tog Odsjeka podnio je zahtjev za penziju.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, iako je u pitanju prijevremena penzija, Lakovićev zahtjev naišao je na odobravanje ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića.

"Vijestima" je sinoć u Upravi policije potvrđeno da je Lakovićev zahtjev za penzionisanje u proceduri. U narednih par dana on će i zvanično biti penzionisan.

Laković je desetak godina na čelu tima koji se bori sa krijumčarima droge.

On je nedavno za TV Vijesti kazao da u Crnoj Gori "operiše" 15 kriminalnih grupa koje se bave prodajom droge, ali i da je policiji potrebna bolja tehnička opremljenost kako bi imala i bolje rezultate u borbi protiv njih.

Lakovićeve kolege juče su tvrdile da je on odlučio da ide u penziju nakon što se sa čelne pozicije u Sektoru kriminalističke policije povukao Milan Tomić.

Oni su tvrdili i da je Uprava policije u "opštem rasulu" i da su međuljudski odnosi narušeni. Zbog čega, tvrde sagovornici "Vijesti", mnogi inspektori najavljuju odlazak u mirovinu.

Izmijenjenim Zakonom o unutrašnjim poslovima u starosnu penziju može policijski službenik koji podnese takav zahtjev, a ministar mu odobri, pod uslovom da mu radni odnos prestane do 1. aprila 2015. godine, ako je do 31. januara 2015. godine navršio 40 godina života i 20 godina staža osiguranja, od čega najmanje deset godina efektivno na poslovima sa benificiranim radnim stažom.

"Vijesti" su ranije objavile da je više od hiljadu policajaca zainteresovano da napusti službu, ali je do sada samo oko 300 njih podnijelo zahtjev za penzionisanje.

Prema nezvaničnim saznanjima iz Ministarstva unutrašnjih poslova, oko 150 policajaca dobilo je odobrenje Konjevića za odlazak u mirovinu.

Konjević i direktor Uprave policije Slavko Stojanović danima vagaju kome od zaposlenih u službi da odobre odlazak, jer pokušavaju da zadrže iskusan kadar. Zbog toga svaki zahtjev za penzionisanje prvo ide u kabinet direktora Uprave policije, pa tek onda na ministrov sto.

Kolegama smetaju mafijaške slike u Lakovićevoj pekari

Kolege Miodraga Lakovića tvrde da je on u imovinskom kartonu koji je predao MUP-u, napisao da "ima akcije u pekari "Sicilija".

"U radno vrijeme posjećuje "Siciliju", gdje ispija kafu i nadgleda rad pekara i konobara. Uz njega su ljudi od povjerenja iz njegovog Odsjeka da bi mu se našli pri ruci ako bi zatrebalo", napisale su Lakovićeve kolege u pismu dostavljenom “Vijestima”.

Oni su šefu zamjerili i što je unutrašnjost pekare "preplavljena slikama "čuvenih" kriminalaca mafijaške organizacije Koza nostra".

Laković je, prema podacima Privrednog registra, u koje su “Vijesti” imale uvid, vlasnik 10 odsto kompanije Panevivo, u čijem je vlasništvu "Sicilia".

Bonus video: