Policajci u vezi sa beranskim klanom

Za pokušaj ubistva Softića, pokrenuta je istraga protiv Dragana Labudovića, Vladimira Labudovića i Ivana Asanovića. Policija sumnja da je organizator prebijanja Dragan Labudović, prijatelj Vukovića
202 pregleda 21 komentar(a)
Nacionalna komisija za borbu protiv korupcije, Foto: Boris Pejović
Nacionalna komisija za borbu protiv korupcije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.03.2015. 14:29h

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović, pitala je predstavnike policije zašto su tek nakon sedam godina saslušali Draška Vukovića zbog prebijanja Tufika Softića, kada je novinar neposredno nakon napada rekao da sumnja da je taj Beranac ima veze sa njegovim brutalnim prebijanjem.

Govoreći na sjednici Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (NK), pitala je prisutne šefove policije zašto su čekali da Vuković pobjegne iz zemlje nakon prvog napada na Softića 2007.

“Prvi napad na Softića desio se 1. novembra 2007. godine... Još u novembru iste godine, Softić saopštava policiji da smatra da je napadnut zbog pisanja o Drašku Vukoviću, švercu kokaina i njegovom zatvaranju u Danskoj. Ali, Draška Vukovića niko ne saslušava. On u međuvremenu bježi iz zemlje i biva saslušan tek 7. jula 2014. godine”, kazala je Ćalovićeva.

Za pokušaj ubistva Softića, pokrenuta je istraga protiv Dragana Labudovića, Vladimira Labudovića i Ivana Asanovića. Policija sumnja da je organizator prebijanja Dragan Labudović, prijatelj Vukovića.

Ćalović je pitala šta su tužilaštvo i policija uradili da utvrde da li je neko namjerno minirao istragu u tom slučaju.

“Da li u policiji i tužilaštvu ima pojedinaca koji su to radili namjerno jer su u vezi sa kriminalnim klanovima iz Berana... Da li je policija bilo šta uradila da sazna je li ta istraga opstruirana zato jer je neko nestručan ili zbog toga što je neko u vezi sa beranskim klanom, odnosno sa licima koja su dio kriminalne grupe Darka Šarića i bave se švercom kokaina, o kojima je Softić pisao. Da li moramo da čekamo da neko, ne daj bože, ubije Softića da bi se konačno utvrdilo pitanje odgovornosti”, pitala je Ćalovićeva.

Ministar policije Raško Konjević, kazao je da je Vuković saslušan tek 2014. jer prije toga nije bio dostupan istražnim organima.

On je rekao da je većina policajaca koja je, kako je kazao, rasvijetlila taj slučaj, na istome radila i odmah nakon napada.

Nekadašnji vršilac dužnosti VDT-a Veselin Vučković kazao je da u tužilaštvu “nijesu došli do podataka da je unutar policije bilo opstrukcije napada na Softića”.

Članovi NK juče su raspravljali i o pismu koje im je ranije dostavio bivši predsjednik Komisije Duško Marković, u kojem predlaže da se rasformiraju.

Marković je napisao da bi NK trebalo da okonča svoj mandat nakon usvajanja Izvještaja za drugu polovinu 2014. i da njen posao treba da preuzme tim koji prati poglavlje 23.

Ćalović: Koga čekate da ubiju pa da reagujete?

Diskusiju o izvještajima o napadima na novinare, obilježila je oštra polemika između Ćalovićeve i Konjevića.

Nakon što je Konjević kazao da “nažalost imamo medije koji o novinarskom kodeksu brinu koliko o lanjskom snijegu”, Ćalović je reagovala ističući da Softića nijesu pokušali da ubiju jer nije poštovao kodeks, već zato što je pisao o organizovanom kriminalu.

“Vidim da smo sveli ovu temu na držanje lekcije medijima - da oni budu profesionalni, da poštuju kodeks, ne pišu naručene tekstove, nego one koji se nama sviđaju. To je dezavuisanje ove teme i ne mogu da vjerujem da idemo u tom pravcu”.

“Imamo jednog novinara koga su pokušali da ubiju jer je pisao o švercu kokaina, drugoga koga su ubili jer je pisao o švercu cigareta. Pitam ko će da bude treći novinar dok mi pričamo o kodeksu”, pitala je ona.

Konjević je rekao da ona manipuliše i da ne govori istinu...

“Iznenađujuće je da pokušavate da manipulišete osjetljivim stvarima.. Nisam držao lekcije medijima u kontekstu napada na Softića. O etičkom kodeksu govorio sam u drugom kontekstu”, kazao je Konjević.

Bonus video: