Performans Dušana Zidara na Cetinju

Radionica sa studentima FLU pokušava da na umjetnički način rekonstruiše tragove nastanka života ljudi koja prolaze kroz prostor i vrijeme
128 pregleda 0 komentar(a)
dušan zidar performans, Foto: FLU Cetinje
dušan zidar performans, Foto: FLU Cetinje
Ažurirano: 11.10.2018. 08:46h

Dušan Zidar, umjetnik i profesor sa Univerziteta u Mariboru iz Slovenije boravi na Cetinju u okviru programa gostujućih umjetnika Galerije 42° Fakulteta likovnih umjetnosti.

Tokom svog boravka profesor Zidar je održao predavanje studentima FLU o sopstvenom radu, a centralini motiv posjete je radionica koju vodi sa studentkinjama Angelom Đuretić i Angelinom Kastratović.

Radionica sa studentima FLU pokušava da na umjetnički način rekonstruiše tragove nastanka života ljudskih bića koja prolaze kroz prostor i vrijeme. Pri toj rekonstrukciji se koriste zapisi vazdušnog skeniranja prostora koji se nalaze kod spomenika Petra II Petrovića Njegoša i Franca Prešerena u Ljubljani pretvoreni u Morzeov kod, koji se kompjuterski očitavaju u galeriji i takođe delijemično prenose (streaming) preko savremenih digitalnih komunikacijskih puteva do mobilnih uređaja.

Performans će se izvoditi danas u Galeriji 42° na Cetinju u 17 časova. Za potpuni doživljaj performansa posjetioci trebalo bi da imaju mobilni telefon sa slušalicama i aktiviran 4G prenos podataka.

Djelimični streaming performansa biće na aktivan u tom vremenu na sajtu: https://www.zidardusan.si/age_id=637.

Izložba će poslije performansa trajati do 15.oktobra 2018.

Bonus video: