Preminuo švedski pjesnik Tomas Transtremer

Pored Nobela za književnost, dobitnik je više značajnih međunarodnih nagrada za poeziju, od kojih je i jedna koju je dobio u bivšoj Jugoslaviji - Evropska književna nagrada opštine Vršac
74 pregleda 0 komentar(a)
Tomas Transtremer, Foto: Reuters
Tomas Transtremer, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2015. 17:37h

Švedski pjesnik Tomas Transtremer, koji je 2011. osvojio Nobelovu nagradu za književnost, preminuo je juče u 83. godini, javila je njegova izdavačka kuća.

Kako prenosi AFP, Transtremer je 1990. doživio moždani udar što je uticalo na njegovu sposobnost govora.

Bio je jedan od najčitanijih švedskih pjesnika, a pisao je o prirodi, istoriji i smrti.

Često je nazivan "majstorom misticizma", jer je u svojim djelima razmatrao vezu između intime pojedinca i svijeta koji ga okružuje.

Njegovo posljednje djelo "Pjesme i Proza 1954-2204" objavljeno je 2011. godine.

Pored Nobela za književnost, dobitnik je više značajnih međunarodnih nagrada za poeziju, od kojih je i jedna koju je dobio u bivšoj Jugoslaviji - Evropska književna nagrada opštine Vršac.

Njegova djela prevedena su na 50 jezika. Većinu prevoda na srpski jezik uradio je njegov lični prijatelj i pjesnik, Moma Dimić, a neke pjesme je prevela Branka Ivković.

Prevodi pojedinih Transtremerovih djela objavljivani su u raznim književnim časopisima kao što su Ljetopis Matice srpske, Književne novine, Sveske, Pismo, Bagdala, Slava, Lipar, Književnost.

Bonus video: