Prva uspješna transplantacija "mrtvog srca" u Evropi

Za ovu operaciju, hirurzi su upotrebili srce donatora koje je prestalo da kuca, što se naziva cirkulatorna smrt
141 pregleda 0 komentar(a)
transplantacija, Foto: Shutterstock
transplantacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.03.2015. 15:48h

Nova tehnika transplantacije će povećati broj transplantacija za čak 25 odsto, predviđaju naučnici.

Medicinski tim bolnice "Papvort" proveo je više od jedne decenije radeći na postupcima koji bi omogućili prekretnicu u operacijama. Ovog mjeseca, konačno im je pošlo za rukom da izvedu revolucionarnu operaciju, javlja Nacionalna geografija.

Doktori kažu da je pacijent, šezdesetogodišnji Husein Ulukan iz Londona, imao izuzetan oporavak, nakon što je proveo samo četiri dana u bolničkoj jedinici za intenzivnu njegu. Ulukan, koji je imao srčani udar 2008. godine, sada se oporavlja kod kuće.

"Ovo je fenomenalno postignuće. Ljudi koji ranije nisu mogli da imaju transplantaciju srca sada to mogu", rekao je Sajmon Mezer, arhivar ove bolnice.

Operaciju je vodio hirurg Stiven Lardž, a njen značaj je taj da će mnogo više srca biti potencijalno korišćeno za spašavanje života pacijenata.

"Korišćenje ove grupe donatorskih srca povećava broj transplantacija i do 25 odsto samo u Velikoj Britaniji", naveo je Lardž. Sve do sada, srca koja su korišćena za transplantacije dolazila su od donatora koji su proglašeni moždano mrtvim, ali kojima je krv i dalje tekla kroz vene. Za ovu operaciju, hirurzi su upotrebili srce donatora koje je prestalo da kuca, što se naziva cirkulatorna smrt.

Bonus video: