Mjesec poštovanja džeza u KIC-u "Budo Tomović"

Koncertom američkog džez violiniste Kristijana Hovsa počeće aprilski reportoar u KIC-u “Budo Tomović
0 komentar(a)
KIC, džez, konferencija
KIC, džez, konferencija
Ažurirano: 27.03.2015. 15:00h

Koncertom američkog džez violiniste Kristijana Hovsa počeće aprilski reportoar u Kulturno informativnom centru “Budo Tomović”. Koncert Hovsa održaće se u sklopu obilježavanja mjeseca poštovanja džeza , a planirano je da nastupe i drugi umjetnici - mladi crnogorski džez pijanista Enes Tahirović, crnogorski i turski duo Filip Gavranović i Anil Bilgenkao kao i novosadski Big Bend.

Pored muzičkog programa biće predstavljeni filmovi posvećeni džezu - “Buena vista social club” šestog aprila, “Mambo king” sedmog. Posljednji dan aprila u Američkom uglu biće rezervisan za prenos koncerta iz Pariza povodom Međunarodnog dana Džeza .

Direktorica KIC-a Snežana Burzan kazala je da, uprkos skromnim finansijskim sredstvima i u aprilu će organizovati 39 kvalitetnih programa koji će opravdati želje podgoričke publike. Ona je saopštila da će u aprilu skoro svi programi KIC-a biti besplatni.

April mjesec biće i u znaku Međunarodnog dana knjige, stoga će u KIC-u od 20 do 23. aprila biti predstavljeni filmovi koji su urađeni po romanima “Lolita”, “Doručak kod Tifanija”, “Orkanski visovi” i “Smrt trgovačkog putnika”. Pored filmova režiranih po romanima, organizovaće se i promocija knjige Emili Dikinson i K2- Trijumf i tragedija, autora Stipe Božića. Takođe, biće organizovana virtuelna tura kroz Njemačku literaturu.

Kako je najavila Burzan, KIC će u aprilu ugostiti glumce iz Gradskog pozorišta koji će izvesti predstave “Ružno pače”, “Igra s lutkama”, “Dobro drvo”, “Čarobni kamen”, “Lukrecija iliti Ždero”, “Pinokio”, “Slasti slave” i “Mačor u čizmama”, koji će premijerno biti prikazan 15. aprila, a ponovljen 18. i 19. u Velikoj sali. Krajem aprila, Ambasada Rusije i KIC prirediće Dane ruskog filma u Crnoj Gori povodom 70 godina od pobjede nad fašizmom. Na reportoaru će biti četiri filma - “Balada o vojniku”, “Ždralovi lete”, “Brestovska tvrđava” i “Staljingrad”. Posebno mjesto u aprilskom repertoaru, kako je istakla Burzan, imaće ansambl “Nivala” iz Finske koji njeguju širok repertoar horske duhovne i svjetovne muzike. Martovski program KIC-a odgledalo je 5.500 hiljada građana.

Bonus video: