Brđanin odbacio optužbe: Pričali smo kao kolege, nisam im naređivao

“Nisam počinio krivično djelo protivzakoniti uticaj, jer nema hijerarhijskog odnosa između mene i Praščevića i Iličkovića. Radimo u različitim organizacionim jedinicama”
785 pregleda 21 komentar(a)
Zoran Brđanin, Foto: Savo Prelević
Zoran Brđanin, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.03.2015. 08:46h

Bivši šef kotorske policije Zoran Brđanin, komandir Aleksa Praščević i inspektor za strance Dejan Iličković odbacili su juče navode optužnice - da su sedmorici stranih državljana omogućili da nelegalno borave u Crnoj Gori.

Brđanin je optužnicu okarakterisao kao zlonamjernu, rekavši da nikada nije tražio od Iličkovića da ne podnosi prekršajnu prijavu protiv Gorana Zekanovića, Gorana Jevtića i Slobodana Stefanovića.

Dodao je da te osobe svakako nijesu nezakonito boravile u Crnoj Gori.

Sudija Dragoje Jović tražio je da se optuženi izjasni o činjenici da ga je pozvao Boro Kašćelan i tražio da interveniše, jer inspektor za strance pravi problem četvorici državljanina BiH koji rade na građevini... Brđanin je nakon toga, piše u optužnici, pozvao Praščevića, da kaže Iličkoviću da ne pravi problem...

“Između mene i Iličkovića, na koga se navodno utiče, nema direktne komunikacije. Nisam počinio krivično djelo protivzakoniti uticaj, jer nema hijerarhijskog odnosa između mene i Praščevića sa jedne i Iličkovića sa druge strane, jer radimo u različitim organizacionim jedinicama policije. Nije sporno da sam imao razgovor sa Praščevićem, ali to je bilo kolegijalno, a ne naredbodavno”, kazao je Brđanin.

Rekao je da su ta tri radnika imali prijavljen boravak - bijele turističke kartone i da su zatečeni kao učesnici u saobraćaju, a ne na građevini: “Prema izvještaju sektora granične policije, u periodu od 29. novembra do 2. decembra 2013, kada su navodno Praščević I Iličković počinili krivično djelo, ta trojica radnika nisu ni bili u Crnoj Gori. Pa ostaje nejasno kako to tužilac zanemaruje ovu činjenicu”. On tvrdi da tužioci zlonamjerno interpretiraju njegove razgovore sa Praščevićem, koje je policija tajno snimila...

“Kada su ova tri radnika zaustavljena u Radanovićima, rekao sam Praščeviću da im je istekao šestomjesečni tehnički, neka sve ide redovno”, izjavio je Brđanin. Odbacio je i navode druge tačke optužbe - da je Damiru Okiću, Ademu Begoviću, Bajazitu Imširoviću i Suadu Štiliću omogućio da nesmetano borave na teritoriji Crne Gore bez uredno prijavljenog boravka.

Kazao je da je ta četvorka radila na izgradnji sportske hale u Kotoru i da je u tom slučaju bio motivisan interesima službe: “Jer je ovaj projekat značajan za grad”.

“Kašćelan me zvao, ali ne da bi intervenisao, već da ti radnici dobiju radnu dozvolu, a ne da izbjegnu prijavljivanje. Tužilac iz konteksta izvlači djelove mog razgovora sa Praščevićem i Kašćelanom”.

I Praščević je odbacio optužbu, naglašavajući da nije koristio pretpostavljeni uticaj, jer je Iličković viši po činu.

Bonus video: