Uži izbor za Man Booker: Deset pisaca iz deset zemalja

Predstavnici šest zemalja prvi put su uvršteni u uži izbor
0 komentar(a)
Marina Vorner
Marina Vorner
Ažurirano: 26.03.2015. 17:25h

U užem izboru za međunarodnu književnu nagradu Man Booker International ove je godine desetoro autora iz deset zemalja čija spisateljska vizija, po mišljenju žirija, predstavlja izvanrednu šarolikost globalnog literarnog iskustva.

“Bilo je to nadahnjujuće iskustvo čitanja: prošetali smo čitavim svijetom i zakoračili u vizije pisaca koji nude izvanrednu šarolikost iskustva”, kazala je u utorak predsjednica žirija Marina Vorner objavljujući spisak kandidata na Univerzitetu u Kejptaunu u Južnoafričkoj Republici.

“Beletristika razmiče globalne granice i osnažuje našu sposobnost razumijevanja i suosjećanja. Roman je danas u odličnoj formi: kao područje istraživanja, tribunal istorije, geografija osjećanja, analiza psihe, podsticaj za razmišljanje, kao i izbor užitka i laboratorija jezika koji nas kao takav istinski dovodi bliže drvetu poznanja”, poručila je Vorner, objavljeno je na službenim stranicama Man Bookera.

U užem izboru ove godine su predstavnici šest zemalja prvi put uvrštenih u uži izbor za ovu prestižnu nagradu: iz Libije, Mozambika, Gvadalupea, Mađarske, Južnoafričke Republike i Konga.

Svih deset autora prvi su put uvršteni među finaliste međunarodnog Man Bookera, a udio prevedene književnosti ove godine veći je nego ikada - čak 80 odsto.

Autori koji su u ovogodišnjoj konkurenciji su: Cezar Aira (Argentina), Hoda Bakarat (Liban), Maris Konde (Gvadalupe), Mia Koto (Mozambik), Amitav Goš (Indija), Fani Hauv (SAD), Ibrahim al-Koni (Libija), Laslo Krasznahorkai (Mađarska), Alen Mabankou (Kongo) i Marlen van Niekerk (Južnoafrička Republika).

Nagrada Man Booker International dodjeljuje se svake dvije godine autorima koji pišu na engleskom jeziku ili čija su djela prevedena na engleski.

Za razliku od godišnje nagrade Man Booker, Man Booker International nagrađuje ukupan doprinos pojedinačnog autora na svjetskoj književnoj sceni. U potrazi za književnom izvrsnošću, žiri razmatra čitav opus svakog autora, a ne njihove pojedinačne romane.

Nagradu vrijednu 60 hiljada funti sponzoriše grupacija Man Group plc, a ime pobjednika biće objavljeno 19. maja na posebnoj svečanosti u londonskom muzeju “Viktorija i Albert”.

Dosadašnji dobitnici u Lidija Dejvis (2013), Filip Rot (2011), Alis Manro (2009), Činua Ahebe (2007) i Ismail Kadare (2005).

Bonus video: