Afera Zavala: "Vrh" je dozvolio da se divlje gradi

“Pitao sam ga kurtoazno od koga je iz vrha države dobio saglasnost da gradi, ali nije rekao... Znajući kako je spora administracija, upozorio sam ga da što prije vadi dozvolu”
211 pregleda 7 komentar(a)
Rajko Kuljača, Dragan Marović, Foto: Arhiva Vijesti
Rajko Kuljača, Dragan Marović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.03.2015. 10:04h

Građevinski inspektor u Budvi Draško Šošo, kazao je juče da mu je suvlasnik kompanije “Zavala invest” Slavko Miljković krajem 2007. godine rekao da mu je "sa najvećeg vrha države" rečeno da na tom poluostvrvu može početi da gradi bez dozvole.

Šošo je to rekao u nastavku suđenja u predmetu “Zavala”, objašnjavajući da je Miljkovića sreo kada je vidio da su počeli radovi i kidanje borova...

“U decembru 2007. zatekao sam ga da kidaju borove pa sam pitao Miljkovića - šta to radi, upozorio ga i sačinio zapisnik. 'Sa najvećeg vrha države sam dobio obećanje da mogu da gradim i da ću u hodu dobiti građevinsku dozvolu', rekao mi je tada Miljković... Pitao sam ga kurtoazno od koga je iz vrha države dobio saglasnost da gradi, ali nije rekao... Znajući kako je spora administracija, upozorio sam ga da što prije vadi dozvolu, jer može biti izmanipulisan, jer je već ušao u crveno”, kazao je Šošo svjedočeći.

Rekao je da je potom od republičkog građevinskog inspektora Borke P. Novković dobio dopis o bespravnoj gradniji na Zavali, po kojem je postupio.

“Izašao sam na gradilište i zabranio dalju gradnju. Potom sam kontrolisao i pečatirao gradilište, a zatim sam podnio krivičnu prijavu protiv investitora jer nije poštovao rješenje o pečaćenju”.

On je dodao da je 1. avgusta 2008. stupio na snagu novi zakon o gradnji kojim je prestala opštinska nadležnost o kontroli izgradnje, jer se radilo o objektima većim od 1.000 kvadrata.

“Trebalo je da se uključi republička građevinska inspekcija. Ko će da zaustavi 500 ljudi koliko je tada gradilo na Zavali”, naveo je on.

Advokat Zoran Piperović, kazao je da je Šošovo svjedočenje irelevantno u odnosu na optužnicu.

“Ovo je šikaniranje i optuženih i suda i naše pravničke pameti”, rekao je branilac Rajka Kuljače.

Sutkinja Suzana Mugoša, pitala je svjedoka zašto su donosili rješenje o pečaćenju gradilišta, ako to nije bilo u njihovoj nadležnosti.

“Takvo rješenje sam donio preventivno da bi se investitoru ostavilo vremena da pribavi potrebnu dokumentaciju. Nismo ni trebali donositi rješenja o pečaćenju”, odgovorio je Šošo.

Rajko Kuljača i Dragan Marović, između ostalih, optuženi su da su oštetili Opštinu Budva za više od 800.000 eura i da su toliko koristi pribavili kompaniji “Zavala invest”.

U optužnici piše da su im u tome pomogli i članovi Komisije za procjenu radova na fabrici.

Navodi se da je Komisija sačinila izvještaj u kojem su količine do tada izvedenih radova procijenili na 4.403.886 eura, što je za 821.599 više od troškova koje je "Zavala invest", kao investitor, imala za izvođenje tih radova.

Slavko D. Roganović, glavni inspektor komunalne policije u Budvi, naveo je da je jedina dilema u vezi izgradnje turističkog kompleksa na Zavali, čija je to nadležnost opštinska ili republičkog Ministarstva za ekonomski razvoj. Svjedok je ocijenio da nisu donijeli rješenje o rušenju jer je bilo izvjesno da će dobiti građevinsku dozvolu.

“Ne umijem da objasnim zašto nijesmo rušili jer nije ni postojao zakon koji bi nam dozvolio da rušimo. A istjerali smo do posljednjeg radnika sa gradilišta, i kada sam kontrolisao, nije se ni gradilo zato nismo rušili”, rekao je Roganović.

Željko Vorotović, načelnik komunalne policije u Budvi je objasnio da nijesu rušili bespravno započeti objekat jer od 15. maja do 15. oktobra je važila zabrana gradnje objekata za one sa građevinskom dozvolom i bez dozvole, pa im je tako bilo zabranjeno i rušenje.

Zabrana za gradnju u sezoni važila i za rušenje objekata

Glavni inspektor komunalne policije u Budvi Slavko D. Roganović, kazao je da ne umije da objasni zašto nisu rušili bespravnu gradnju na Zavali, ali da misli da je to zato jer nije postojao zakon.

On je saopštio da su tada imali dilemu da li tim poslom treba da se bavi Opština ili Ministarstvo za ekonomski razvoj. Roganović je potom rekao da nisu donijeli rješenje o rušenju jer je bilo izvjesno da će dobiti građevinsku dozvolu.

“Ne umijem da objasnim zašto nijesmo rušili... Nije ni postojao zakon koji bi nam dozvolio da rušimo. A istjerali smo do posljednjeg radnika sa gradilišta i kada sam kontrolisao, nije se ni gradilo. Zato nismo rušili”, rekao je Roganović.

Željko Vorotović, načelnik komunalne policije u Budvi je objasnio da nijesu rušili bespravno započeti objekat jer od 15. maja do 15. oktobra je važila zabrana gradnje objekata, pa im je tako bilo zabranjeno i rušenje.

Bonus video: