Nagrađeni Marković, Dragojević i Pavićević

Nagrada za najbolju izložbu u prethodnoj godini pripala je Romanu Đuranoviću za postavku „Roman Today“
288 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2015. 09:02h

Jubilarna 70. tradicionalna godišnja izložba Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore preksinoć je otvorena u Umjetničkom paviljonu u Podgorici. U okviru izložbe posjetioci su imali priliku da vide 130 radova crnogorskih likovnih stvaralaca koji su članovi ULUCG.

Dodijeljene su i nagrade „Milunović, Stijović, Lubarda“ likovnim umjetnicima koji su se zahvaljujući svojim radovima istakli, pa je tako Marko Marković nagrađen za akvarel crtež „Utopija“, Svetlana Dragojević za sliku „Utopia - Bryan Park“, dok je Velibor Pavićević ovo priznanje zaslužio za skulpturu “Buđenje kaktusa”.

Takođe je dodijeljena i nagrada za najbolju izložbu u prethodnoj godini, a priznanje je otišlo u ruke crnogorskog umjetnika Romana Đuranovića za postavku „Roman Today“, koja je 1. decembra, bila otvorena u Dvorcu Petrovića na Kruševcu.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore Igor Rakčević istakao je da država ni ovoga puta nije pomogla izložbu, pa laureatima nijesu dodijeljene i novčane nagrade.

O nagradama je odlučivao petočlani žiri na čelu sa istoričarkom umjetnosti Lijljanom Karadžić. Ona je istakla da su nagrađena djela besprekorno izvedena “nerutinskim, nepotrošenim postupcima koji odišu zadovoljstvom prepuštanja ekspresivno-manuelnoj aktivnosti, bez obzira na želje i namjere autora, pravo značenje umjetničkog djela javlja se tek kroz njihovu materijalizaciju i komunikacijski potencijal”.

Žiri smatra da iz nagrađenog crteža “Utopija” Marka Markovića, provijava “topla poetičnost vizuelnih utisaka svojstvenih dječjim iskustvima”.

Ulje na platnu “Utopija - Brayan park” Svetlane Dragojević, kako je naveo žiri, ”potvrđuje dosadašnju poetiku umjetnice, koja godinama istražuje fenomene urbanih cjelina, a ovo platno je kvalitativni pomak u njenim istraživanjima”.

Mladi vajar Velibor Pavićević drugi put je dobio nagradu ULUCG.

“'Buđenje kaktusa' nedvojbeno ukazuje na snažan osjećaj umjetnikove stvaralačke discipline i pronalažanje podsticaja za kreaciju u svemu što ga okružuje. Njegov rad ima reminiscenciju na početke moderne skulpture, ali istovremeno pokazuje da forma može biti svježa, vitalna, i kroz upotrebu tradicionalnog materijala”, stoji u obrazloženju žirija.

Galerija

Bonus video: