Đukanović: Sport je najprestižnija djelatnost u zemlji

12. Međunarodna naučna konferencija o transformacionim procesima u sportu ,,Sportska dostignuća“ održava se od 2. do 5. aprila u Podgorici
92 pregleda 11 komentar(a)
POčasni odbor, Foto: CSA
POčasni odbor, Foto: CSA
Ažurirano: 25.03.2015. 21:42h

12. Međunarodna naučna konferencija o transformacionim procesima u sportu ,,Sportska dostignuća“ održava se od 2. do 5. aprila u Podgorici, i okupiće preko 160 vodećih svjetskih autora i istraživača iz oblasti sportskih, društvenih i humanističkih nauka i medicine iz 22 zemlje. Konferenciju organizuju Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, pod pokroviteljstvom Univerziteta Crne Gore.

Veća međunarodna vidljivost i osnaživanje prepoznatljivog kvaliteta crnogorskog sporta zajednički je zadatak akademske, društvene i sportske zajednice, a udruženim i posvećenim radom ti ciljevi se mogu i ostvariti. To je poruka koju je na večeras održanoj prvoj, konstitutivnoj sjednici uputio Počasni odbor međunarodne naučne konferencije ,,Sportska dostignuća“, kojim predsjedava predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović.

U razvoju sporta u Crnoj Gori veliku ulogu i odgovornost ima i akademska zajednica Univerziteta Crne Gore, kroz uspješni višegodišnji rad na promociji, izučavanju i istraživanju sportskih nauka. Posebnu pažnju, svakako, zavređuju događaji poput predstojeće međunarodne konferencije, koja će okupiti vodeće svjetske autore iz oblasti sportskih nauka.

,,Sport predstavlja najprestižniju djelatnost u našoj državi, kojom se Crna Gora danas najubjedljivije predstavlja na međunarodnom tržištu. Zato moramo obezbijediti šire razumijevanje i podršku ukupne društvene zajednice ljudima koji su velikim pregnućem doprinijeli tim rezultatima. Važno je razvijati i naučnu dimenziju u oblasti sporta, za šta su zaslužne institucije poput Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje“, istakao je premijer Đukanović.

Rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić naglasila je da sport značajan za vrijednosno ozdravljenje čitavog društva, a Univerzitet predano radi na razvoju njegovog naučno-istraživačkog aspekta.

Čanovi odbora su i: ministarka nauke Sanja Vlahović, ministar prosvjete i predsjednik Rukometnog saveza Predrag Bošković, gradonačenlnik Podgorice Slavoljub Stijepović, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta mr Dušan Simonović, direktor Uprave za mlade i sport Igor Vušurović, predsjednik Atletskog saveza Milorad Vuletić, predsjednica Skijaškog saveza Vesna Medenica, predsjednik Vaterpolo i plivačkog saveza Srđan Kovačević, rukometni trener Dragan Adžić, vaterpolo trener Petar Porobić, fudbalski trener Miodrag Božović, rukometašica Katarina Bulatović, vaterpolista Nikola Janović, džudista Srđan Mrvaljević, sportski direktor Ženskog rukometnog kluba ,,Budućnost” Bojana Popović, profesor novosadskog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Zoran Milošević i profesor Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja iz Sarajeva i potpredsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Izet Rađo.

Bonus video: