Lobi i sudijske greške spriječile istorijski uspjeh Crne Gore

"Falilo novca za učešće u Premijer ligi i veći broj pripremnih mečeva za još nekoliko medalja sa najjačeg EP u istoriji" smatra selektor Žarko Raković
0 komentar(a)
Karate Istanbul, Foto: Fejsbuk
Karate Istanbul, Foto: Fejsbuk
Ažurirano: 25.03.2015. 18:18h

Crnogorski karatisti vratili su se i sa 50. Evropskog prvenstva u Istanbulu sa medaljom, bronzom, baš kao i sa tri prethodne najveće smotre karatista sa Starog kontineta. Ipak, naši karatisti napravili su ogroman kvalitativni korak naprijed, jer se ženska ekipa u borbama borila za medalju koja je izmakla, mada su sporne sudijske odluke u polufinalu sa Rusijom uticale da Crna Gora ne zabilježi najveći uspjeh u ovom svjetski popularnom sportu.

"Od 47 zemalja učesnica Crna Gora je imala najmanji budžet kako u pripremni tako i za samu završnicu Evropskog prvenstva, najjačeg u istoriji, pošto je bilo i izborno za 1. Evropske igre u Bakuu. I pored toga, bili smo među tek 19 zemalja koje su uspjele da osvoje medalju, ali nikako ne možemo biti srećni. Razlog ne treba tražiti u želji, odnosu prema nacionalnom dresu i karateu koji su demonstrirali naši takničari, već u spornim sudijskim odlukama i lobijima koji nijesu zaobišli ni karate. To nas je koštalo izgubljene borbe za finale ženske ekipe u brobama, ali i prolaska u pojedinačno finale Marine Raković, koja se borila do posljednjeg atoma snage zanemarujući umor od devet borbi u samo dva dana. Zato je za nas i treće mjesto zlata vrijedno", naglasio je Dragan Šakotić, predsjednik KSCG na konferenciji za novinare.

A Raković je uprkos napornom rasporedu i povredi kuka uspjela da pobijedi u meču za bronzu, za svoje treće odličje istog sjaja sa evrospkih prvenstava, pošto je isti uspjeh ostvarila na Tenerifima 2012. i godinu kasnije u Budimpešti.

"Nikada prije nijesaam imala takvu podršku i navijanje od strane reprezentativnih kolega, i zaista sam im zahvalna. Pomoglo mi je to, naročito kada se uzme u obzir podatak da su najboljih deset evrospkih karatistkinja bile u mojem dijelu žrijeba. Falilo mi je malo za ulazak u finale protiv austrijske pobjednice takmičenja u kategoriji do 68 kilograma. Smatram da sam nezasluženo izgubila i da je pravedno da nakon tri minuta borbe rezultat bude 2:2. Presudilo je to što mi nijesmo imali novca da nastupamo u Premijer ligi, u kojoj se takmičila Austrijanka i samim tim je neuporedivo poznatija sudijama koji su bodovali meč. Ja sam, sa druge strane, samo zahvaljujući ličnom angažmanu predsjednika Šakotića imala dvije provjere pred EP, ali je to premalo da bi se stekla rutina u borbi nakon zimske pauze".

A Raković nije išao u prilog ni podatak da su organizatori pomjerili borbu za bronzu ekipe sa kojom je anstupala odmah po okončanju borbe za bronzu u pojedinačnom nastupu. U ekipi sa Raković bile su klupske drugarice iz podgoričkog Omladinca, osvajačica bronze sa prethodnog EP u Tampereu Jelena-Peca Maksimović, Dragana Konjević i Ana Drašković.

"Zasluženo su nas Austrijanke porazile u borbi za bronzu, ali teško je bilo oporaviti ekipu nakon ekstra meča i sudijske nepravde u polufinalnom duelu sa Rusijom. Tvrdim da bi ova ekipa, iako najmlađa na turniru, uzela medalju, ali i da bi osvojili još par pojedinačnih medalja da imamo novca za prave pripreme u i učešća u Premijer ligi. Maksimović je pokradena u pojedinačnom takmičenju, Konjević je bila nadomak plasmanu u polufinale, dok je Drašković imala najbolji žrijeb, ali je na žalost potcijenila protivnicu. U muškoj ekipi su problemi bili preveliki, jer je Almir Cecunjanin propustio pripreme zbog povrede, a on je lider muške ekipe. Oduševio je Ljubiša Mihailović, koji je bio sjajan u srednjoj kategoriji i izgubio je za prolazak u polufinale i vizu za Baku. Smatram da je i njega boljeg plasmana koštao manji broj jakih mečeva u pripremnom periodu. Smatram da država treba da izdvoji više novca za nastupe karate reprezentativaca, jer su to zaslužili sa medaljama na četiri uzastopna seniorska Evropska prvenstva, i samo tako možemo napraviti i korak više", naglasio je selektor ženske ekipe u borbama Žarko Raković.

Marini Raković slijede pripreme za 1. Evropske igre u Bakuu.

"Ponosni smo na izborenu vizu za tako prestižno takmičenje. Smatram da će biti lakše obezbijediti Marini prave pripreme, pošto je to sada odgovornost ne samo KSCG već i Crnogorskog olimpijskog komiteta. Obećavam ispred KSCG da će naša najtrofejnija karatistkinja imati uslove da se pripremi i bori za medalju u konkurenciji osam najboljih takmičarki Evrope sredinom juna u Bakuu", zaključio je Šakotić.

Raković poznatija u Turskoj, nego u domovini

Iako je karate po broju registrovanbih takmičara i klubova na drugom mjestu u Crnoj Gori, odmah iza fudbala, crnogorski reprezentativci su popularniji u svijetu nego u domovini. Raković je iamla problema i u nalaženju vremena za oporavak, jer je atraktivna crnogorska reprezentativka bila na meti djece koja su željela autogram. Marina Raković je bila zaštitno lice proizvođača spoertske opreme Arawaza, a sada njeno lice krasi bilborde i reklamne panoe firme "Kaza Budosportswear", koji joj zauzvrat bespaltno isporučuje kvalitetnu opremu.

Bonus video: