Minimalna novčana kazna: Uskoković da plati 3.000 eura

Uskoković je najavio da će se žaliti na presudu, te da je spreman da ide do Strazbura da dokaže da nije kriv
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2015. 14:39h

Glavni urednik "Informera" Novak Uskoković osuđen je na minimalnu novčanu kaznu od 3.000 eura, zato što je u tom tabloidu dozvolio objavljivanje uvredljivih tekstova o Albancima.

Sutkinja Jelena Perović je navela da je kazna tolika, zato što Uskoković ranije nije osuđivan, te da nije bilo otežavajućih okolnosti po njega u tom postupku.

Ona je dodala i da je nesumnjivo otvrđeno da cilj spornih tekstova nije bilo objektivno izvještavanje, već namjera da se uvrijede Albanci.

Ona se pozvala, između ostalog, i na Zakon o medijima, kojim je propisano da je glavni urednik odgovoran za objavljivanje sadržaja, te da su sporni tekstovi odobreni od strane uredništva, čiji je on član.

Uskoković je najavio da će se žaliti na presudu, te da je spreman da ide do Strazbura da dokaže da nije kriv.

Njemu se sudi za povredu ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, nakon što su u novini koju navodno uređuje objavljeni naslovi: "Šiptarska svinjarija", "Šiptarska svinjarija: bauk nacionalizma se nadvio i nad Crnom Gorom", "Albanci orgijali po CG, režim u PG baš briga" i "Bolest mozga: Albanci načisto poludeli"...

Uskoković je ranije svalio krivicu na beogradsko uredništvo i vlasnike tog tabloida za pisanje tekstova, kojima se izaziva vjerska i nacionalna mržnja prema albanskom narodu.

Za krivično djelo za koje se sudi Uskokoviću, predviđena je novčana kazna od tri hiljade do 10.000 eura.

Krivične prijave zbog tekstova ranije su podnijeli predstavnici albanskih stranaka.

Distribuiranje uvredljivih sadržaja tog tabloida na kojima je navodno izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović, više puta je sudski zabranjivano.

Bonus video: