Okončano suđenje "Informeru": U Srbiji ne haju za "svinjariju"

"U Informeru postoje stranice koje nijesu u nadležnosti crnogorskog uredništva"...
6 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2015. 08:28h

Glavni i odgovorni urednik „Informera” Novak Uskoković, rekao je da se protiv tog tabloida vodi negativna kampanja, političkog karaktera, jer je nekome očigledno potrebno da se list ugasi.

On je to rekao na kraju postupka u kojem mu se sudi za povredu ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, nakon što su u novini koju navodno uređuje objavljeni naslovi: "Šiptarska svinjarija", "Šiptarska svinjarija: bauk nacionalizma se nadvio i nad Crnom Gorom", "Albanci orgijali po CG, režim u PG baš briga" i "Bolest mozga: Albanci načisto poludeli"...

Presuda će biti objavljena danas.

Uskoković je dodao i da stoji iza svog rada, te da je u medijima prisutno puno govora mržnje, ali da nikada nije pokrenut nijedan sličan postupak.

Zastupnik optužbe Vukas Radonjić, konstatovao je juče da je Uskokovićeva krivica nesumnjivo dokazana, jer je odobrio da se objave uvredljivi sadržaji.

"Okrivljeni insistira na tome da je objavljeno javno izvinjenje, ali je i nakon tog izvinjenja objavljen novi uvredljivi sadržaj", istakao je Radonjić.

Uskokovićeva advokatica Snežana Mićanović, tvrdi da u "Informeru" postoje stranice koje nijesu u nadležnosti crnogorskog uredništva i da su sporni tekstovi izašli i u srpskom izdanju "Informera".

"Ukazujem da u Srbiji zbog toga niko nije procesuiran, niti je to uzimano u razmatranje", rekla je Mićanović.

Uskoković je ranije svalio krivicu na beogradsko uredništvo i vlasnike tog tabloida za pisanje tekstova, kojima se izaziva vjerska i nacionalna mržnja prema albanskom narodu.

Za krivično djelo za koje se sudi Uskokoviću, predviđena je novčana kazna od tri hiljade do 10.000 eura.

U tužilaštvu smatraju da je Uskoković javno izložio poruzi manjinski narod, tako što je kao odgovorno lice odobrio da se objave omalovažavajući sadržaji.

Krivične prijave zbog tekstova ranije su podnijeli predstavnici albanskih stranaka.

Distribuiranje uvredljivih sadržaja tog tabloida na kojima je navodno izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović, više puta je sudski zabranjivano.

Uskoković ponudio tužiocu posao u "Informeru"

Uskoković je juče, nakon završnih riječi zastupnika optužbe, prokomentarisao da bi mu bilo drago da zaposli Radonjića u "Informeru", jer je dao vrlo tendenciozne završne riječi i da odlično izvlači iz konteksta .

"Na ivici ste, to je odlično za tabloidno novinarstvo”, rekao je Uskoković.

Bonus video: