Šćepanoviću i Martinoviću potvrđena presuda za šverc 72 kg kokaina

Šćepanović je osuđen na devet i po, a Martinović na sedam i po godina zatvora zbog šverca kokaina
338 pregleda 3 komentar(a)
Željko Martinović, Foto: Savo Prelević
Željko Martinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.03.2015. 08:24h

Apelacioni sud donio je presudu i osudio Dragana R. Šćepanovića i Željka D. Martinovića, na jedinstvene kazne od devet i po, odnosno sedam i po godina zatvora zbog stvaranja kriminalne organizacije i šverca kokaina iz Južne Amerike u Španiju, saznaju "Vijesti".

Prvostepenom presudom, Šćepanović i Martinović osuđeni su na po godinu zatvora za stvaranje kriminalne organizacije. Apelacioni sud ranije je potvrdio kazne izrečene za šverc kokaina, tako da je najnovijom odlukom, izrečena jedinstvena kazna za oba krivična djela.

"Šćepanović je Martinoviću, dok su ljetovali zajedno i družili se, detaljno objasnio da on prenosi drogu, da u tome učestvuje veći broj osoba koje su raspoređene na određenim mjestima u Južnoj Americi i u pojedinim zemljama u Evropi. Martinović je prihvatio da za organizaciju pronađe osobe koja bi prenosile drogu iz reda mornara, što je i realizovao upoznajući Šćepanovića sa mornarem Nikolom Mrvaljevićem”, piše u presudi.

Navodi se i da razgovor Šćepanovića i Mrvaljevića, snimljen mjerama tajnog nadzora, potvrđuje da je kriminalna organizacija postojala i prije izvršenja krivičnog djela za koje su ovi oglašeni krivim...

"On je Mrvaljeviću detaljno objasnio da kokain treba unijeti u brod u nekoj od luka Južne Amerike. Ovo jasno ukazuje da je već ranije Šćepanović realizovao prenošenje opojne droge, što potvrđuje i činjenica da je Šćepanović Mrvaljeviću rekao da je bez značaja u koju će luku u Evropu brod uploviti po povratku iz Južne Amerike, jer je organizacija u mogućnosti da opojnu drogu preuzme u bilo kojoj evropskoj državi”, navodi se, između ostalog, u presudi Apelacionog suda.

Specijalizovano vijeće sutkinje Milanke Žižić, osudilo je Martinovića na sedam godina zatvora, dok je Šćepanović u bjekstvu osuđen na devet godina zatvora zbog šverca više od 70 kilograma kokaina.

U presudi piše da su Šćepanović i Martinović od 2010. do 15. aprila 2011. godine učestvovali u organizovanju nabavke kokaina, posredovanja i prevoza brodom “Perast”.

Šćepanović je tražio da mu Martinović pronađe pomorce radi prenosa kokaina, pa je ovaj posredovao između njega i Nikole Mrvaljevića. Sud je, piše, nesumnjivo utvrdio da je Mrvaljević za prenos jednog pakovanja kokaina bio plaćen između četiri i pet hiljada eura.

Bonus video: