Tužiteljka pita za vilu Marovića

Zahtjev za dostavljanje dokumenata o građevinskoj dozvoli, Opštini Budva poslat je istoga dana kada i zamolnica švajcarskoj banci za pružanje pravne pomoći u istrazi tajnog računa porodice Marović u filijali banke HSBC, na kome je prije sedam godina bilo 3,8 miliona dolara
148 pregleda 50 komentar(a)
Vila Marovića, kupljena od Miljana Miljanića, Foto: MANS
Vila Marovića, kupljena od Miljana Miljanića, Foto: MANS
Ažurirano: 25.03.2015. 06:46h

Tim specijalne tužiteljke za borbu protiv organizovanog kriminala Đurđine Ivanović, provjerava kako je i od kojeg novca porodica potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića kupila i gradila vilu u budvanskom naselju Babin do.

Tužiteljka je od Opštine Budva tražila da joj urgentno dostave kompletnu dokumentaciju oko izdavanja građevinske dozvole za gradnju porodične kuće Đorđine Marović.

Zahtjev za dostavljanje dokumenata o građevinskoj dozvoli, Opštini Budva poslat je istoga dana kada i zamolnica švajcarskoj banci za pružanje pravne pomoći u istrazi tajnog računa porodice Marović u filijali banke HSBC, na kome je prije sedam godina bilo 3,8 miliona dolara.

Ivanović je u izviđaju oko tajnog računa Marovića uvrstila i provjere načina na koji je porodica potpredsjednika DPS-a kupila kuću nekadašnjeg proslavljenog fudbalskog radnika Miljana Miljanića. Osim kupoprodajnog ugovora, koji je od notara dostavljen Ivanović, tužiteljka je, kako bi kompletirala predmet, od Opštine tražila papire vezane za izdavanje građevinske dozvole.

Istraživački centar MANS-a objavio je da je porodica Marović u izgradnju novog objekta u srcu Budve uložila najmanje pola miliona eura, koje nijesu prijavili Komisiji za sprečavanje sukoba interesa. Marovićeva supruga je u januaru 2012. godine, kupila 800 kvadrata zemljišta uključujući i kuću od 200 kvadrata u Budvi za 300.000 eura.

Iznos je, piše u ugovoru, u cjelosti isplatila Miljanićima.

Nekoliko mjeseci kasnije - 29. avgusta, Đorđina Marović predala je zahtijev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju stambenog objekta sa četiri etaže, površine oko 850 kvadratnih metara. Nepun mjesec kasnije - 18. septembra, dobila je dozvolu od budvanskog Sekretarijata za prostorno planiranje. Početkom tog mjeseca ona je sklopila i ugovor o plaćanju komunalija, na osnovu kog je i uplatila 68.401,39 eura.

Prema računici MANS-a ukupna vrijednost nove zgrade Marovića, uključujući i zemljište na kojem je sagrađena i plaćene komunalije, “popela” se na preko 670.000 eura.

Sa druge strane ukupni godišnji prihodi porodice Svetozara Marovića na kraju 2011. godine iznosili su blizu 32.000 eura, a činili su ga njegova i plata njegove kćerke Milene.

Prema podacima iz imovinskog kartona potpredsjednika DPS-a, Svetozareva supruga Đorđina u tom periodu nije bila zaposlena. MANS je te podatke dostavio vrhovnom državnom tužiocu kako bi se utvrdilo da li je nova zgrada Marovića u Budvi finansirana od novca kojem se ne može objasniti porijeklo, i da li je riječ o nezakonitom bogaćenju.

MANS i OCCRP objavili su ranije da je Marovićeva supruga u HSBC imala 3,8 miliona dolara 2006. i 2007. Na faksimilu računa se vidi da je otvoren februara 1998, kao i da su pristup imali Svetozar i sin Miloš Marović. U tekstu nije pisalo da Marovići sada imaju taj novac.

Advokat Vladan Bojić, koji zastupa porodicu Marović, saopštio je da niko od njih nema tajne ili javne račune u švajcarskoj banci i da je kuća kupljena legalno.

Bonus video: