Filmovi crnogorskih autora u regionalnoj selekciji “Vidici"

U okviru “Vidika”, publici će se predstaviti i crnogorski autori: Momir Matović, Vladimir Perović, Milan Šofranac, Ivan Salatić, Nemanja Lakić i Ivan Čojbašić
0 komentar(a)
bioskop, Foto: Shutterstock
bioskop, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.03.2015. 18:21h

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF), koji je sinoć otvoren, do 29. marta u Domu sindikata predstaviće više od 150 filmova, od kojih je gotovo sto u trci za nagrade u domaćem, regionalnom i međunarodnom programu.

Festival počinje hrvatskim dokumentarcem “Goli” Tihe Gudac o Golom otoku, jednim od najboljih u posljednjih godinu dana u regionu, koji će predstaviti autorka i novi umjetnički direktor BFDKF-a Mladen Matičević.

Gotovo svi najbolji domaći i regionalni dokumentaristi učestvuju na 62. BFDKF-u, počev od Puriše Đorđevića, koji je film “Čedo, oženi me!” prikazao i na 20. Festivalu autorskog filma krajem 2014. Goran Marković premijerno će predstaviti film “Konstantin Koča Popović”, a Želimir Žilnik “Logbook_Serbistan” (Destinacija Srbistan) o azilantima, kojim je učestvovao i na nedavnom ZagrebDoxu.

Među filmovima u regionalnoj takmičarskoj selekciji “Vidici” najavljen je, uz film “Goli”, i muzički biografski dokumentarac “Izgubljeno dugme” (Renato Tonković, Marijo Vukadin, Robert Bubalo) o bubnjaru Goranu Ipetu Ivandiću (1955-1994) i njegovom uzbudljivom i tragičnom životu, koji je pobijedio na nedavnom devetom Festivalu dokumentarnog rok filma - DORF u Vinkovcima.

U okviru “Vidika”, publici će se predstaviti i crnogorski autori: Momir Matović, Vladimir Perović, Milan Šofranac, Ivan Salatić, Nemanja Lakić i Ivan Čojbašić.

Bonus video: