VEČE SJEĆANJA NA VITA NIKOLIĆA

Aristokrata duha i princ kafane

“Dobro došli da se prisjetimo kako naše mladosti, tako i prelijepih stihova, naših prvih ljubavnih bolovanja koje je zajedno sa nama bolovao i odbolovao Vitomir-Vito Nikolić koji je u prilici jednoj zapisao 'dobro jutro, jutro sneno, dobro jutro jutro plavo, hvala ti za ljubav ženo, hvala ti za ležaj travo”, kazao je Đurović
231 pregleda 1 komentar(a)
Vito Nikolić, Foto: Jelena Jovanović
Vito Nikolić, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 04.04.2019. 15:48h

U svakoj pravoj pjesmi je i šutnja pjesma, kazao je publicista Dragan Mitov Đurović na otvaranju večeri sjećanja na jednog od najpoznatijih crnogorskih liričara Vitomira Vita Nikolića, kojom je u danilovgradskom Zavičajnom muzeju obilježen Svjetski dan poezije.

Tokom večeri pod nazivom "Dobro jutro, jutro sneno" ljubitelji Vitovog djela uživali su u njegovim stihovima koje su govorili glumac Miro Nikolić i Đurović, ali i anegdotama iz njegovog života koje su publici kazivali književnik Milorad-Mrda Bošković i publicista Maksim Vujačić.

“Dobro došli da se prisjetimo kako naše mladosti, tako i prelijepih stihova, naših prvih ljubavnih bolovanja koje je zajedno sa nama bolovao i odbolovao Vitomir-Vito Nikolić koji je u prilici jednoj zapisao 'dobro jutro, jutro sneno, dobro jutro jutro plavo, hvala ti za ljubav ženo, hvala ti za ležaj travo”, kazao je Đurović.

Vujačić je rekao da je pjesnik te stihove napisao nakon noći provedene u nikšićkom parku u zagrljaju jedne žene, ali i koju Sonju je “zvao da skitaju”.

Istočni vestern, Drumovanja, Pismo učiteljici, Intime, I kada pojmiš, Balada, Rođendan...tek su neke od pjesama u kojima je publika uživala..

“Sve su rjeđi oni koji su boli i život sa Vitom dijelili... Vito Nikolić je najljepši spoj bola novinarstva i poezije,  kafane  i prijateljstva”, kazao je Đurović.

Bošković, jedan od onih koji su drugovali i tugovali sa Vitom govorio je o njegovom životu, prvim objavjenim tekstovima, reportažama.

“Vito je princ  kafane  i aristokrata duha.. Biti prijatelj sa Vitom značilo je da si bogatiji za neko čudno talasanje u neprekidnom strujanju misli i osjećaja, značilo je i uspomene, pričanja u vinu i dimu, doskočice pune duha, neprilike, uspjehe. Značilo je ostvarene i neostvarene snove. Vito je sa prijateljima dijelio sve - bocu piva, kafanski sto, darivao ih znanjem, knjigama svojim. Jedino su bol i patnja bili njegovi, samo njegovi”, kazao je Bošković.

Vujačić je govorio o zabludama o Vitovom životu i djelu i otkrio da će se upravo i Danilovgradu, u kom je, kako se vjeruje Vito održao posljednje književno veče u životu, ovih dana snimati film o Nikoliću.

Organizatori večeri posvećene Vitu su KIC “Bijeli Pavle” i JU Centar za kulturu Danilovgrad.