"Luk i lira": Potraga za pamćenjem

Autor ovom knjigom zaokružuje petoknjižje sa jedinstvenim nazivom “Neotkrivena zemlja”
146 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2015. 18:11h

“Luk i lira” je nova knjiga pjesama poznatog crnogorskog pisca Miraša Martinovića, kojom se, kako naglašava autor, zaokružuje petoknjižje sa jedinstvenim nazivom “Neotkrivena zemlja”. Dio petoknjižja su i “Nevidljivi ljetopis” (2010), “Govor kraljeva” (2011), “Govor zemlje” (2013) i “Sašaptavanje s memorijom” (2014).

”Tako se nadograđuje Miraševa slika svijeta u poezijskom kontinuumu. Komunikacija sa pamćenjem vrste, kreativno preslišavanje davnine kroz liru što doziva neku staru ljepotu u junski dan pjesničkog Mostara, najpjesničkijeg od svih gradova Balkana, čineći tako baš taj topos lirskom tačkom osmatranja sa koje pogled doseže najdalje i ponire najdublje, dodajući Miraševom pjesništvu diskretne obrise epskog, preoblikujući cijelu knjigu lirskih zapisa u veliku poemu sa pamćenjem kao ključnim motivom, sa emotivno-misaonim odnosom prema zapamćenom (i zapamćivanju), i sa realnim sadržajem te velike memorije kao događajima, narativom povremeno prisutnim u tom lirskom aktu komunikacije sa starinom, sa prostorima i vremenima. Kad progovori starina, sve ostalo zaćuti“, kaže u pogovor dr Gordana Leković.

„Ova knjiga je u svemu sublimat moje poezije. Ona je zapravo moja poetika“, kazao je za “Vijesti” autor Miraš Martinović.

„Za razliku od prethodne četiri, koje čine ovo petokonjižje raznrodnih literarnih formi, a koje se bave poetskim traganjima za civilizacijskim tragovima na prostoru Crne Gore, njihovom poetskom preoblikovanju i uvezivanju s opštim civilizacijskim vrijednostima, ova knjiga se bavi i tim, ali i atipičnim događajima iz svjetske istorije, koji u vremenu u kome su se dogodili nijesu ostavili sliku važnosti, ali ih je istorija u svom kompletnom toku, potvrdila kao značajne. U knjizi govore ličnosti i događaji, ali i njihovi odjeci koji se umnožavaju kroz opštu memoriju, postajući opštevažeći simboli“, kaže Martinović, dodajući da se rukovodio onom Kavafijevom sintagmom da je od glasova moguće stvoriti istoriju, ili je obnoviti.

Martinović je jedan od najvažnijih crnogorskih književnika svoje generacije, pisac prepoznatljiv na širim regionalnim prostorima po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore, kojima su posvećeni njegovi romani, priče i višedecenijska pjesnička traganja.

Martinović je član Crnogorskog PEN-a i Matice crnogorske. Dobitnik je Okotobarske nagrade Herceg Novog, grada u kome živi.

Galerija

Bonus video: