U Skoplju izlažu Odalović i Milatović

Odabir crnogorskih autora napravile su Ljiljana Zeković i Mirjana Dabović-Pejović
253 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2015. 18:25h

Izložba radova Ratka Odalovića i Sretena Milatovića biće otvorena u Nacionalnoj galeriji Makedonije u Skoplju , u izložbenom prostoru Ćifte amam, sjutra u 19.30 časova. Ovaj projekat je nastavak saradnje između Narodnog muzeja Crne Gore i Nacionalne galerije Skoplje koja je inicirana izložbom makedonskih umjetnika, vajara Žarka Bašeskog i slikara Atanasa Boteva održanom u novembru prošle godine u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Đurić Dado na Cetinju.

Odabir crnogorskih autora su napravile istoričarke umjetnosti Ljiljana Zeković i Mirjana Dabović-Pejović.

Na ovoj izložbi Ratko Odalović se predstavlja kolorisanim crtežima u mrko‒smeđem tonalitetu sa oker, roze, žutim i plavim akcentima i površinama. To su kompozicije realizovane reduciranim i sintetizovanim figuralnim elementima smještenim u nedefinisanom prostoru, i izuzetno bogatim dekorativno ‒ ornamentalnim repertoarom koji počiva na principima hororr vacui unutar prostora koji obuhvata centralni motiv ‒ simplegma ljudske figure / kreature i elemenata mašinske industrije. Nekada su svedene na izolovane karikaturalne likove sa modifikovanim unutrašnjim organima ili linerane spletove kojima se simulira čovjekov nervni sistem ili krvotok. Na ovim radovima, prije svega, do izražaja dolaze autorove visoke estetske vrijednosti, minucioznost i izuzetna crtačka vještina.

Vajar Sreten Milatović u radu pod nazivom „Noć 1“ namjenski koncipiranom za prostor Nacionalne galerije u Skoplju u svojim analizama odlazi korak dalje. Inspiracija Lubardinim djelom “Noć u Crnoj Gori” ostaje kao lajtmotiv s tim što je ovoga puta ideja usložnjena. I dalje su glavni element tamni granitni kvaderi, ali ovoga puta umjetnik bira vrstu koja je po strukturi i boji najbliža ostroškom kamenu. 33 pravilno isječena kvadera istih dimenzija, sa dubokim urezima na gornjoj površini poput „svježe uzorane zemlje“ (S.M.) više nisu tjesno složeni jedan uz drugi tako da tvore jedinstvenu površinu koja sugeriše raskošni, neravni a ujedno i nemilosrdni crnogorski pejzaž. Pravilno izrezani sa oštrim ivicama i uglačanim stranama, znatno plošnijeg „lica“ sugerišu formu koja se ne može naći u prirodi, a koja je pokušaj iskazivanja 'nadmoći'ljudske vlasti/uticaja nad haosom prirode“.

Izložba će trajati mjesec dana.

Galerija

Bonus video: