Pravdu čekaju već 11 godina

Ratko Ćirović je vozio “audi” preko 80 kilometara na čas prilikom udesa
97 pregleda 1 komentar(a)
udes, saobraćajna nesreća, Foto: Shutterstock
udes, saobraćajna nesreća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.03.2015. 16:55h

Ratko Ćirović vozio je “audi” preko 80 kilometara na čas prilikom saobraćajne nesreće u kojoj su stradale dvije osobe, iako je na toj dionici dozvoljena brzina do 50 km/h.

To je istaknuto u završnici ponovljenog postupka, koji se vodi protiv Ćirovića i Dejana Jankovića zbog teškog djela protiv bezbjednosti saobraćaja. Presuda će biti izrečena za sedam dana.

Nakon jedanaest godina od stravičnog udesa, krivični postupak još je u toku, a juče su date završne riječi pred sudijom Nenadom Vujanovićem.

Zastupnik optužbe Vukas Radonjić je istakao da su obojica optuženih krivi za nesreću - Ćirović zato što je vozio nedozvoljenom brzinom i bez ikakvog pokušaja kočenja prešao u suprotnu traku, dok je Janković, ne uvjerivši se da može bezbjedno skrenuti, onemogućio Ćirovića da nastavi da se kreće svojom trakom.

Zastupnici oštećenih porodica advokati Branislav Lutovac i Miladin Adžić, istakli da bi posljedice udesa bile nesumnjivo manje da se Ćirovićevo vozilo kretalo u granicama dozvoljene brzine...

“Ni nakon četiri obavljena vještačenja, od eksperata saobraćajne struke nismo dobili jasna izjašnjenja na sve nedoumice koje su dovele do nesreće. Naprotiv, kako se koje vještačenje obavljalo, unosilo je dodatnu konfuziju u ovaj predmet, čime je vruć krompir stavljen u ruke suda”, zaključio je Lutovac.

S druge strane, branilac Ćirovića, advokat Dragoljub Đukanović, istakao je da bi zbog prepreke na putu do nesreće došlo svakako, pa i da se optuženi kretao mnogo manjom brzinom. On je dodao da žale zbog nesreće, ali da nijednim provedenim dokazom nije utvrđeno da je njegov branjenik kriv za stravičan udes.

“Tačno je da su vještaci rekli da je brzina mogla biti 82,83km/h, ali to je u zadatim uslovima najveća moguća maksimalna brzina kojom se kretao, a krivični zakon ne poznaje ovaj način utvrđivanja brzine, već se mora uzeti ona koja je najpovoljnija za optuženog”, smatra Đukanović.

On je naglasio da je upravo nepropisno skretanje Jankovićevog automobila uzrok nesreće, a da vještaci nijesu uspjeli utvrditi razdaljinu između Ćirovićevog i Jankovićevog automobila.

Jankovićev branilac, advokat Mitar Mugoša je istakao da je upravo ključna udaljenost Ćirovićevog vozila od Jankovićevog, u trenutku kada je Janković započeo skretanje. Kako je podsjetio, Janković je naveo da je bio udaljen najmanje 150 metara, a vještaci su utvrdili da bi se na tolikoj razdaljini Ćirovićev auto mogao bezbjedno zaustaviti: “Tako da 'opel' nije mogao predstavljati iznenadnu prepreku za 'audi'”, zaključio je Mugoša.

Marina Novaković i njen kolega Veselin Jovanović, nekadašnji radnici štamparije „Roto slog", poginuli su prije 11 godina u saobraćajnoj nesreći u Donjoj Gorici, do koje je došlo nakon sudara „audija", kojim je upravljao Ćirović i „golfa" koji je vozio pokojni Jovanović. Ćirović se autom kretao iz pravca Cetinja i kod skretanja prema Osnovnoj školi „Vlado Milić" prešao u suprotnu traku i udario u Jovanovićev „golf". Jovanović i Novakovićeva, koja je sjedjela na mjestu suvozača, poginuli su na mjestu, a njihova koleginica Indira Kožar, koja je bila na zadnjem sjedištu „golfa" zadobila je teške povrede. Povrede je zadobio i Podgoričanin Boban Pejović, suvozač u Ćirovićevom „audiju". Petnaestak dana nakon nesreće kao osumnjičeni se pojavio i Janković, koji je vozio automobil marke „ореopel” i na raskrsnici kod Farmaka skretao lijevo, navodno presjekavši put Ćiroviću, usljed čega je Ćirović, pri brzini od preko 80 km/h, prešao u lijevu traku i udario „golf".

“Boli nas što je ubica na slobodi”...

Članovi porodica Novaković i Jovanović, istakli su da je za njih neshvatljivo da je čovjek - koji je praktično ubio dvoje ljudi, oslobođen krivice u prvostepenom postupku.

“ On je za nas ubica i nakon stravičnog šoka zbog smrti naših najbližih, najviše nas boli što sud oslobađa krivice čovjeka koji ih je ubio”, istakla je supruga pokojnog Jovanovića.

Majka pokojne Novakovićeve je dodala i da sumnja u tačnost konstatovanih podataka sa uviđaja na licu mjesta, jer znaju da Ćirovićev brat radi u policiji.

Bonus video: