Podgorica dobija malu biblioteku na otvorenom: Uzmi knjigu i ostavi svoju

Želja je da pisana riječ iz romana, pjesama, pripovjedaka i drugih štiva bude dostupna na ulici naših gradova, kao što je to praksa i u mnogim gradovima svijeta"
70 pregleda 5 komentar(a)
Mala bibiliteka na otvorenom, Foto: Naša akcija
Mala bibiliteka na otvorenom, Foto: Naša akcija
Ažurirano: 24.03.2015. 10:11h

Podgorica će uskoro imati malu biblioteku na otvorenom, kazala je za blog Plavazvijezda.com Patricia Pobrić, izvršna direktorka NVO “Naša akcija”.

Projekat “Mala biblioteka na otvorenom – Podgorica”, prema riječima Pobrić, ima za cilj postavljanje ormara sa knjigama (za djecu i odrasle) na javnim površinama, koje funkcionišu po principu “za svaku uzetu knjigu, ostavi jednu svoju”, odnosno po principu povjerenja.

“Želja je da pisana riječ iz romana, pjesama, pripovjedaka i drugih štiva bude dostupna na ulici naših gradova, kao što je to praksa i u mnogim gradovima svijeta", kazala je ona.

Iako sa jedne strane neki ne vjeruju da će biblioteka na otvorenom opstati, oni koji vjeruju u projekat, za nekoliko dana su donirali preko 130 knjiga. Među njima su i djeca od 6, 7 godina, ali i oni od preko 80.

U planu je postavljanje više mali biblioteka u gradu, a njihove lokacije će biti objavljene naknadno.

Projekat se realizuje u saradnji sa Fondacijom Naša Podgorica i NVO “AUT” - Alternativni centar za potrebe mladih, koji će umjetnički ukrasiti ormare, tako da prolaznici već i njihovim izgledom budu podstaknuti da zastanu i progledaju.

Šta mislite o ovakvoj upotrebi javnih prostora?

Bonus video: