Sudija Ivanović vikao na policajce: Tri dana vam trebalo da nađete limenku

"Reagovao sam burno i pitao policajca - "A šta ste tražili toliko kada ste imali jasan usmeni nalog da se pretraži teren""
449 pregleda 18 komentar(a)
Radomir Ivanović, Foto: Savo Prelević
Radomir Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.03.2015. 22:29h

Istražni sudija Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović, kazao je da nije izlazio na teren kada je pronađena kesa sa ostacima pistaća i limenka “red-bula” u blizini “golfa” iz koga je pucano na Duška Jovanovića.

Ta limenka kasnije je uvrštena kao dokaz i poslata u Njemačku na vještačenje, a na njoj su pronađeni otisci Damira Mandića, jedinog optuženog za ubistvo urednika “Dana”.

U nastavku suđenja, Ivanović je svjedočeći rekao da podatke o pistaćima i limenci nije unio u zapisnik o uviđaju...

"U zapisnik o uviđaju nisam unio da je pronađena limenka i sjemenke, jer nisam svojim očima vidio te predmete... Nisam dao nalog da se limenka i pistaći izuzmu kao trag i uvrste kao dokaz. Da su ovi predmeti pronađeni, telefonom sam obaviješten od policijskog službenika... Reagovao sam dosta burno i pitao sam tog službenika: 'A šta ste tražili toliko vremena kada ste imali jasan moj usmeni nalog da se pretraži teren'. U redu je što su našli limenku. To je njihovo pravo i ona je poslije uvrštena u dokazni materijal i poslata u Visbaden", kazao je Ivanović.

On je rekao da se ne sjeća tačnog datuma kada je pronađena limenka, ali misli, kazao je, da su protekla tri dana od pronalaska “golfa”...

Objasnio je da se na mjesto gdje je pronađeno to vozilo vraćao u nekoliko navrata - kada je pronađena kapa, par hirurških rukavica, ključevi...

Odgovarajući advokatu Branku Anđeliću, sudija je rekao da se ne može sjetiti koji ga je policajac obavijestio da su pronađeni ti predmeti... A nakon što je Mandićev branilac pomenuo ime Željka Šćepanovića, Ivanović je potvrdio da ga je baš taj službenik policije informisao o limenci i sjemenkama...

Mandić je ranije optužio policiju da mu je podmetnula dokaze kako bi bio optužen za ubistvo i ocijenio da su taj posao inspektori šeprtljavo odradili.

On je tada kazao da su limenku i pistaće policajci ukrali iz vozila njegovog brata, koje je koristio...

Mandić je optužen za ubistvo direktora "Dana", ranjavanje njegovog člana obezbjeđenja Milorada Mirovića i otmicu Miodraga Nikolića. Suđenje je počelo u decembru 2014. godine. Njemu se do sada dva puta sudilo, a prvom presudom oslobođen je optužbe.

Nakon što je ta presuda ukinuta, u aprilu 2009. Mandić je osuđen na 30 godina zatvora, a ta kazna je nakon žalbi branioca smanjena na 19 godina zatvora.

Ustavni sud ukinuo je presude Vrhovnog i Apelacionog suda kojom je Mandić osuđen.

Iz tog suda objasnili su da optuženome nije pružena šansa na pravično suđenje i time što su odbijani predlozi njegove odbrane da se tokom suđenja neposredno sasluša predstavnik vještaka iz Visbadena...

Suđenje se nastavlja 12. maja.

Milan Tomić: Sudija Ivanović je bio nezainteresovan

Bivši načelnik Odsjeka za krvne delikte Milan Tomić kazao je da ga je kolega Mijomir Bulatović obavijestio o pronalasku limenke i pistaća.

“Kazao sam da odmah pozove istražnog sudiju Radomira Ivanovića i krim-tehničare. Zatim me Bulatović ponovo pozvao i saopštio da mu je sudija Ivanović kazao da nije zainteresovan da izađe na uviđaj, a zatim sam Bulatoviću naložio da izađu krim-tehničari na lice mjesta, da izuzmu tragove i sačine fotoelaborat”, rekao je Tomić.

Odgovarajući na pitanje advokata Nebojše Asanovića, Tomić je rekao da je sudija smatrao da limenka i sjemenke nijesu dokaz.

"Ali, policija, po tadašnjem Zakoniku o krivičnom postupku, ima pravo da preduzima sve radnje i mjere u cilju otkrivanja učinilaca krivičnih djela i to kada sudija ne želi da izađe na uviđaj. Mi smo izvršili službenu radnju, izašli na uviđaj, uzeli dokaze i poslali ih na vještačenje”.

“Istražni sudija Radomir Ivanović nije ovlastio policiju da izvrše uviđaj nakon pronalaska limenke i sjemenki pistaći, jer je bio nezainteresovan”, kazao je Tomić.

Advokat Marković je primijetio da iz Tomićevog iskaza proizilazi da je policija poslala limenku i sjemenke na vještačenje, dok iz službene zabilješke proizilazil da je to urađeno po nalogu sudije.

Bonus video: