Stiven King dijeli savjete za pisanje

“Tragovi pisaca koje čitate u godinama formiranja ostaju, ali ritam misli svakog pisca - izraz njenih ili njegovih moždanih talasa, mislim, na kraju postaje dominantan”
58 pregleda 0 komentar(a)
Stiven King (Novina)
Stiven King (Novina)
Ažurirano: 23.03.2015. 08:23h

Stiven King odlučio je da prvi put, otkad se pojavila hvaljena knjiga “O pisanju” 2000. godine, pruži značajan uvid u svoj stvaralački proces u novoj zbirci kratkih priča koja bi trebalo da se pojavi ove zime.

Zbirka “The Bazaar of Bad Dreams”(“Bazar košmara”), koja će biti objavljena 3. novembra, donosi 20 Kingovih kratkih priča, mješavinu novih i radova već objavljenih u časopisima. Novina je autorov uvod u svaku priču, u kojem će on “dati autobiografske komentare o tome kada, zašto i kako je došao na ideju da je napiše”, kao i “porijeklo i motivaciju” svake priče. Njegov urednik u izdavačkoj kući “Hodder & Stoughton”, Filipa Prajd, predviđa da će ovaj dodatak “obradovati sve Kingove čitaoce uključujući i one koji vole njegov doživljaj spisateljskog zanata”. Mješavina biografskog i savjeta za pisanje, “O pisanju” objavljena je prije 15 godina.

U novoj zbirci, King piše o tome kako “malo pomalo, pisci razvijaju sopstvene stilove, svaki jedinstven kao otisak prsta”.

“Tragovi pisaca koje čitate u godinama formiranja ostaju, ali ritam misli svakog pisca - izraz njenih ili njegovih moždanih talasa, mislim, na kraju postaje dominantan”, smatra King.

U okviru “Bazara košmara” nalazi se i priča “A Death” (“Smrt”), nedavno objavljena u časpoisu “Njujorker”, saga iz 19. vijeka o Džimu Trasdejlu, čovjeku optuženom za ubistvo mlade djevojke, zbog srebrnog dolara koji je dobila za rođendan.

“Gledati nekog kako visi, čak i nekog izmišljenog, nije nikada prijatno”, rekao je King za “Njujorker” ranije ovog mjeseca. “Ali, pošto sam morao da živim sa Trasdejlom samo kratko vrijeme, bilo je lakše da ga vidim pogubljenog, nego što je mi je bilo da gledam Džona Kofija iz 'Zelene milje' kako ide na električnu stolicu.

To je bilo djelimično zato što sam znao da je Kofi nevin, a dijelom zato što sam živio sa Kofijem 16 mjeseci dok sam pisao knjigu. On je morao da postane prijatelj. Džim Trasdejl je bio samo poznanik”, naveo je King.

Druge priče tematski će se kretati u opsegu od “čovjeka koji stalno proživljava isti život, ponavljajući iste greške iznova i iznova”, najavila je Filipa Prajd, do “vatrometa takmičenja između susjeda koji dostiže eksplozivni vrhunac, kolumniste koji ubija ljude pišući im čitulje” i “dirljive priče o kraju ljudske rase”.

King je objavio svoju prvu zbirku kratkih priča, “Noćna smjena”(“Night Shift”), prije 35 godina.

U svom uvodu za novu zbirku, pisac navodi da “ima nešto da se kaže o kraćem, intenzivnijem iskustvu. “To može biti okrepljujuće, ponekad čak i šokantno, kao valcer sa strancem koga nikada nećete vidjeti nikada više, ili poljubac u mraku, ili lijep raritet za prodaju položen na jeftino ćebe na uličnoj pijaci”. On nastavlja upozoravajući svoje čitaoce: “Slobodno ih ispitajte, ali molim vas budite oprezni. Najbolji od njih imaju zube”.

Romanopisac, autor više od 50 knjiga, objaviće i nastavak trilera “Mr Mercedes” u junu.

Kao u jednom od njegovih najpoznatijih djela, “Mizeri”, “Finders Keepers” je priča o obožavaocu koji se sveti čuvenom piscu koji je prestao da piše o njegovom omiljenom junaku.

“Od 'Mizeri', King se nije poigravao sa temom čitaoca čija opsesija piscem postaje opasna. 'Finders Keepers' je spektakularna, do kraja neizvjesna, ali King istovremeno tu piše o tome kako književnost oblikuje život - dobro, loše, zauvijek”, navodi se u najavi za nastavak romana “Mr Mercedes”.

Bonus video: