Spreman za Beogradski maraton: Emir Zagora je pretekao sebe

“Istina je da imam malo treme. No, daću sve od sebe da prije svega postignem dobar rezultat. Dobro je što se trči 18. aprila, pa neće biti ni vruće ni previše hladno”
132 pregleda 3 komentar(a)
Emir Zagora, Foto: Radomir Petrić
Emir Zagora, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 22.03.2015. 14:25h

Sanjao je da bude fudbaler, u svijet sporta je ušao kroz treninge košarke, a sada ga isključivo prepoznaju kao atletičara. Živi za sport, a nada se da će jednog dana moći i da živi od sporta. U skladu sa njegovom kompletnom sportskom pričom, jednom od neobičnijih u gradu koji je dao nekoliko svjetskih šampiona, iako je dugoprugaš, svi ga znaju po sprinterskom nadimku Zagi Bolt.

Emir Zagora (25), član AK “Dionis” Bar, neumorno trenira ovih martovskih dana, sa ciljem da u punoj mjeri odgovori najvećem izazovu u dosadašnjoj karijeri-Beogradskom maratonu, 18. aprila.

“Istina je da imam malo treme. No, daću sve od sebe da prije svega postignem dobar rezultat. Dobro je što se trči 18. aprila, pa neće biti ni vruće ni previše hladno”, priča za “Vijesti” Zagora.

Ovaj vedri i uvijek raspoloženi mladić, od prvog zvaničnog sportskog dana ruši barijere. Počeo je da trenira atletiku u 21. godini, kada njegovi vršnjaci već imaju izgrađenu reputaciju. No, nesvakidašnja mentalna i fizička posvećenost trčanju, u kombinaciji sa za duge pruge idealnom fizičkom konstitucijom, učinili su da popularni Zagi za četiri prethodne godine nastupi na svim domaćim atletskim takmičenjima na kojima je trčao 1.500m, 3.000m, 5.000m, 10.000m, 21.000m i maratone.

“Već sam ih ranije trčao, ukupno tri. Dva puta sam bio na međunarodnom maratonu Skadar-Ulcinj i Ulcinj-Skadar, u novembru 2013. i 2014, jednom sam bio na Podgoričkom maratonu. Prvi put je bilo baš teško, izuzetno naporno, izgubio sam oko osam kilograma. Dvadeset dana se nisam mogao oporaviti, sve me je boljelo. Ipak, najteže je kada te uhvati kriza nakon 30. kilometra, kada trčiš dionicu u ravnici za koju, kao na Podgoričkom maratonu prema Tuzima, misliš da nema kraja”, priznaje sagovornik “Vijesti”.

Partizan bi bio karta za Olimpijadu

Sportski duh mu ne dozvoljava malodušnost čak ni na sekund, kaže da je prvi put dionicu Skadar - Ulcinj prešao za 3,03:00, a sada se nada da bi u Beogradu mogao napasti vrijeme od 2:45. Zbog toga trenira dva puta dnevno, pretrči po deset kilometara, kaže.

“Ne smijem više od toga”.

Veliku zahvalnost duguje i stalno glasno ističe svom dugogodišnjem treneru u barskom “Mornaru”, proslavljenom crnogorskom super-maratoncu Dragoljubu Koprivici. U “Dionisu” sada trenira sam. Sport mu je sve, jer nije zaposlen, pa mu dan prolazi u trčanju ne samo na stadionu, već i od kuće u Čelugi do Topolice.

“Od sporta se u Crnoj Gori ne može živjeti, ako se baviš atletikom, ali, možda se ubrzo sve promijeni”optimista je Zagi.

Sudbina mu se možda osmjehne već narednog mjeseca, ako uspješno privede kraju pregovore o prelasku u beogradski “Partizan”, za koji bi mogao da počne da se takmiči na dvojnu licencu. Osim “Partizana”, san mu je i Olimpijada.

Bekelea svi u Baru zovu Bolt

Emiru Zagori uzor je čuveni etiopski maratonac Kenenise Bekele, međutim, nadimak mu je sprinterski.

“Nadimak mi je dao prijatelj koji je bio oduševljen mojom motivacijom za trčanje, rekao mi je jednom pred više zajedničkih drugova “pa ti si pravi Bolt”, to je ostalo i dan danas”, kaže Zagora.

U svojim nastojanjima da realizuje snove, ima bezrezervnu podršku majke, babe i brata Alena koji sada živi u Čikagu. Osim porodične, podršku u najvećoj mjeri ima od barskog sportskog mecene Radomira Novakovića Cakana koji ga stalno pomaže sportskom opremom, a za maraton ga je častio i avionskom kartom, da bi Zagi Bolt bio što spremniji za veliko naprezanje.

“Zato ću i moći da već sedam dana kasnije istrčim triatlonsku trasu od pet kilometara na štafetnom triatlonu na Korčuli, gdje nastupam sa drugovima iz naše barske ekipe “DIF Bajk triatlon” u kojoj sam već treću godinu. To su sjajni momci, dr Milan Popivoda, Novak Đinović, Svetozar Stamatović, Aleksandar Kovačević”, dodaje mladi barski maratonac.

Sport mu je sve, a trčaće, obećava, dokle god bude mogao. Svoju ljubav želi da prenese i na druge.

“Svim momcima i djevojkama od sveg srca preporučujem da se bave sportom, ne moraju ni da budu aktivni, ni profesionalni takmičari, neka to bude i rekreativno, samo da su u pokretu. Sport će im dati zdrav život, otvoriti puteve i donijeti mnogo novih ljudi”, zaključio je Zagora.

Bonus video: