Luka Bar odbranila trofej

80 pregleda 0 komentar(a)
ŽOK Luka Bar, Foto: Odbojkaški savez Crne Gore
ŽOK Luka Bar, Foto: Odbojkaški savez Crne Gore
Ažurirano: 22.03.2015. 15:01h

Kao u muškom, ni u ženskog Kupu nije bilo iznenađenja, trofej nije promijenio "vlasnika" - odbojkašice Luke Bar odbranile su pehar, pobjedom u gradskom derbiju protiv Galeba sa 3:1, i stigle do petog uzastopnog, ukupno šestog trofeja u ovom takmičenju u nezavisnoj Crnoj Gori. Galeb je u svom trećem finalu drugi put izgubio (ima pehar iz 2010. godine), ponovo od gradskog rivala.

“Sirene” su potvrdile dominaciju u dosadašnjem toku sezone, u kojoj su na 20 utakmica izgubile svega dva seta, po jedan u ligaškom dijelu prvenstva i u Kupu, oba od Galeba. Za drugačiji epilog u finalu plej-ofa, ako ne bude iznenađenja u polufinalu, Galebu će trebati igra na nivou prvog dijela meča, ali tokom čitave utakmice.

Kako su, naime, “galebice” odigrale prvi set, predvođene u tom dijelu igre odličnim Amerikankama, korektorkom Odri Bigz i posebno srednjom blokerkom Tesom Lea’ea (osam poena u prvom setu, čak šest iz bloka), izgledalo je da šampionke “zrele” za prvi poraz u sezoni. Međutim, Galeb se, neshvatljivo” “ugasio” nakon prvog tehničkog tajm-auta u drugom setu (8:7), popustio je prijem servisa, a Luka Bar je ušla u prepoznatljiv ritam.

Reprezentativke, Dragana Peruničić i kapitenka šampiona Elza Hadžisalihović bile su nemilosrdne u napadu, na kraju su njih dvije, uz ostale elemente (servis i blok), imale svega pet poena manje nego čitava protivnička ekipa zajedno. Ali su i ostale izabranice Vladimira Milačića dale doprinos pobjedi (Joksimović je uzela tri asa, Bojović dva, Jelena Rosić je osvojila pet poena u trećem setu, Cenović je bila dobra na prijemu i u odbrani…).

“U finalu su obje ekipe odigrale dobru utakmicu, čestitam Galebu na tome. U prvom setu smo vidjeli njihovu veliku snagu, pogotovo od dvije Amerikanke, koje su odigrale jako dobar meč, i iskusne Marljukić. Nakon prvog seta smo se isčupali, i to veoma dobro. Igrali smo na zavidnom nivou, i domogli se trofeja. Sigurno je da nas i u plej-ofu čekaju neizvjesne borbe”, rekao je trener Luke Bar Vladimir Milačić.

Neizvjesnost u prvom setu trajala je do 5:5, a onda je Galeb serijom 4:0 “pobjegao” na 9:5, nešto kasnije i na 11:6 i primorao Milačića da uzme prvi tajm-aut na meču. Kako to nije pomoglo, jer je Galeb poveo 14:8, Milačić je morao da zatraži i drugi tajm-aut, ali opet bez efekta, jer su “galebice” dominirale na terenu, a sve je bilo odlučeno na 18:10.

Galeb je na prvom tehničkom tajm-autu u drugom setu vodio 8:7, ali je tu i stao. Sa četiri uzastopna poena, Luka Bar se “probudila” povela 12:8, i sačuvala četiri poena prednosti na drugom obaveznom odmoru (16:12). Galeb je uspio da smanji na 15:16, bio je u igri do 17:19, a kada je šampion poveo 21:17 set je bio prelomljen.

Galeb u trećem setu imao prednost do 6:5, držao je priključak do 8:10, a onda je Luka Bar sa četiri uzastopna poena povela 14:8, a kasnije čak i 20:10, kada je osigurala vođstvo od 2:1 u setovima.

Kada je Luka Bar na startu četvrtog seta povela 5:1, 8:3 i 11:6, činilo se da Galebu prijeti “potop” kao u trećem setu. Ipak, serijom 6:0, Galeb je preokrenuo na 12:11 i vratio neizvjesnost u meč, koja je trajala do 20:20. Tada je, međutim, do izražaja došao, u ovom trenutku, veći kvalitet al ii iskustvo Luke Bar, koja je sa pet uzastopnih poena do kraja stavila tačku na ovaj meč…

“Zaslužena pobjeda Luke Bar. Superiorno dobijen prvi set, nažalost, doveo je do opuštanja kod nas, što je iskusna i uigrana ekipa Luke Bar, favorit i prije početka finalnog turnira, znala da iskoristi. Mi ćemo iz ovoga izvući pouke, važnije bitke su pred nama, i gledaćemo da ovaj poraz arhiviramo što prije. U plej-ofu imamo šansu za popravni, nadam se da ćemo je iskoristiti”, u ime Galeba je meč prokomentarisao predsjednik kluba Nikola Vujačić.

Pobjednički pehar kapitenu Luke Bar Elzi Hadžisalihović predao je predsjednik OSCG Cvetko Pajković, a zlatne medalje pobjednicama Dragan Drobnjak, v.d. komesara takmičenja i član predsjedništva OSCG.

Srebrne medalje ekipi Galeba uručio je generalni sekretar OSCG Ivan Bošković.

Najzad, medalje sudijama, Sonji Simonovskoj i Predragu Beljkašu, te delegatu Anki Ivanović iz Bara, predao je vrhovni sudija OSCG Saša Ivanović.

Galeb – Luka Bar 1:3 (25:15, 19:25, 12:25, 20:25)

Bar – Dvorana: “Topolica”. Gledalaca: oko 1.000. Sudije: Sonja Simonovska i Predrag Beljkaš (oboje iz Bara). Poeni iz napada: Galeb 33, Luka Bar 48. Poeni iz bloka: Galeb 13, Luka Bar 5. Poeni iz servisa: Galeb 4, Luka Bar 9. Servis greške: Galeb 13, Luka Bar 13. Greške: Galeb 15, Luka Bar 13.

Galeb: VUJOŠEVIĆ 9, Čavić, Oluić, Mašanović (libero 2), Ratknić, VOJVODIĆ 2, LEA’EA 17, MARLJUKIĆ 5, VUJOVIĆ 7, Radović, ĐUKIĆ (libero 1), BIGZ 9.

Luka Bar: BOJOVIĆ 3, J. ROSIĆ 6, CENOVIĆ (libero), JOKSIMOVIĆ 9, PERUNIČIĆ 25, M. ROSIĆ, HADŽISALIHOVIĆ 19, Vuković, Kruta 1, Vujanović, Barjaktarović, Milivojević.

Bonus video: