23 savjeta za podizanje mentalnih vještina

62 pregleda 0 komentar(a)
mozak, inteligencija, Foto: Shutterstock
mozak, inteligencija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.03.2015. 14:37h

Rješavanje ukrštenica, zagonetke, kvizovi pa čak i bingo se pokazao kao vježba za održavanje i poboljšanje mentalnih sposobnosti. Studije su pokazali da mentalne vježbe mogu povećati inteligenciju čak i do 8 procenata Najbitnije od svega je da ne smijete sebi slati negativne poruke: Nisam sposoban, nervozan sam, strašljiv, umoran, sigurno neću proći ispit ili dobiti posao i sl. u takvom slučaju se i vaš mozak onda tako ponaša.

1. Svaki dan smislite 10 ideja. Razmišljajte o tome kako smanjiti siromaštvo, kako riješiti vaše dnevne probleme, osmislite zanimljivu ideju za film... Ideje su bezgranične, važno je samo da se mozak napregne i radi punom parom.

2. Čitajte novine. Informišiote se o važnim događajima koji se dešavaju u svijetu. Naučićete da formirate mišljenje i povežete naizgled nepovezane stvari.

3. Budite 'đavolji advokat'. Odnosno, uzmite neki novonaučeni podatak i formirajte originalan stav o njemu, koji vjerovatno ljudima ne bi odmah pao na pamet. Pokušajte da nađete dokaze koji bi mogli da podrže vaš stav, i ostavite prostora tome da novi dokazi promijene vaš stav. Ponavljajte ovu igru svaki dan, jer ćete biti sve bolji u nekonvencionalnom razmišljanju.

4. Pročitajte jedno poglavlje knjige. Neka vam cilj bude da pročitate knjigu nedjeljno.

5. Gledajte dokumentarce. Umjesto prebacivanja programa s reprizama humorističkih serija, gledajte dokumentarce ili obrazovne emisije.Gledajte TED talks predavanja i učite nove stvari o onome što vas zanima ili o čemu ništa ne znate.

6. Pretplatite se na zanimljive informacije. Pratite zanimljive događaje, stranice ili ljude na društvenim mrežama, kako biste naučili nešto novo svaki put kad ste online

7. Pametno surfovanje. Umjesto da gubite sate na društvenim mrežama u beznadežnom skrolovanju tuđih zidova i objava, provjerite što novo nude vaši omiljeni izvori znanja

8. Podijelite svoje znanje s drugim ljudima. Ako pronađete odgovarajuće društvo za debatu i analizu vaših novih ideja, možete steći nove perspektive, ali i obogatiti međusobno znanje. Takođe, u trenutku kad budete mogli bez problema da objasnite nekome svoje ideje, znaćete da ste u potpunosti svladali gradivo.

9. Liste. Napravite dvije liste: onu s poslovnim vještinama koje želite sad da usavršite i listu stvari koje želite postići u budućnosti

10. Napravite 'Ovo sam napravio' listu. Na kraju svakog dana zapišite što ste sve postigli. Ovo će vam pomoći da budete zadovoljniji zbog svega postignutog, pogotovo kad vam padne samopouzdanje. Takođe ćete shvatiti koliko ste produktivni i kako možete sljedeći dan da poboljšate novi popis.

11. Zapišite šta ste naučili. Možete da pišete blog ili koristite aplikacije poput Inkpada kako biste vodili računa o svemu što ste naučili. Ne samo da ćete tako imati zabilježeno sve što radite, nego će vam to biti i dobar izvor motivacije.

12. Stimulišite mozak. Sjajno je svaki dan baviti se nekim oblikom vježbe, ali zašto isto tako vježbu ne bi priuštili i mozgu, kako bi ostao u formi?!

13. Slušajte online predavanja. Nevjerovatno je koliko besplatnih, sjajnih predavanja danas možete da slušate/gledate online. Iskoristite sve blagodati interneta.

14. Razgovarajte s nekim zanimljivim. Čak i ako ne poznajete tu o0sobu, nemojte se ustručavati da joj priđete

15. Družite se s ljudima koji su pametniji od vas

16. Tražite odgovore na svoja pitanja. Ako vidite ili čujete nešto zanimljivo, nemojte pustiti trenutku da prođe, nego potražite više o toj temi.

17. Svaki dan naučite novu riječ. Povećajte vokabular ili pokušajte da učite novi strani jezik.

18. Učinite nešto zastrašujuće. Ako iskoračite iz svoje sigurnosne zone, ići ćete naprijed, spoznati svoje granice i pomaći ih, te s vremenom biti sve otvoreniji prema novim stvarima i znanjima.

19. Istražujte nova područja. Možda ne možete svaki dan da putujete, ali možete naći nešto nepoznato u svom gradu. Upoznajte nove ljude i saznajte dosad nepoznate činjenice.

20. Igrajte 'pametne' igre. Postoje igre, poput slaganja slova, koje vas tjeraju na razmišljanje i koje su sjajna vježba za mozak.

21. Uzmite vremena za sebe, da ne radite ništa

22. Nađite produktivan hobi. Bilo to pletenje ili pecanje, sjajna je stvar to da puno više možete aktivno učiti kad nešto radite.

23. Iskoristite svoje znanje. Nema smisla da sve zadržite u sebi. Pokažite šta znate i možete!

businessinsider.com

Bonus video: