Amerikanci provjeravaju ima li korupcije u Budvanskoj rivijeri

Pod lupom i ugovor sa firmom Miloša Perovića oko izgradnje hotela Cristal rivijera u Petrovcu
96 pregleda 0 komentar(a)
hotel, Petrovac, Budvanska, Foto: Vuk Lajović
hotel, Petrovac, Budvanska, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.03.2015. 11:23h

Ugovor o izgradnji luksuznog petrovačkog hotela „Cristal rivijera“, zajedničkog posla Hotelske grupe „Budvanska rivijera“ i kompanije „Euromix trade“ biznismena Miloša Perovića, biće predmet detaljne analize američkih stručnjaka za korupciju, koji naredne sedmice stižu u Budvu.

„Vijestima“ je potvrđeno da su konsultanti bostonske advokatske kancelarije američke kompanije „Stratex grupa“, vlasnika 30 odsto akcija “Budvanske rivijere”, u saradnji sa američkom revizorskom kućom „Deloitte“, napravili spisak od desetak „interesantnih“ ugovora i projekata, koje je najveća hotelska kompanija u Crnoj Gori zaključila u proteklih nekoliko godina.

Stručnjaci za korupciju iz SAD tražili su da se kompletna dokumentacija spremi do njihovog dolaska u Crnu Goru i preda na uvid.

“Vijestima” je rečeno da će konsultanti uraditi takozvani antikorupcijski “dju dilidžens” u skladu sa američkim Zakonom o korupciji u inostranstvu ( Foreign Corrupt Practices Act - FCPA), koji zabranjuje američkim firmama podmićivanje javnih funkcionera. Za primjenu ovog zakona odgovorni su američko Ministarstvo pravde i Komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC).

“Budvanska rivijera” podliježe ovom zakonu jer je “Stratex grupa”, čiji su klijenti mnoge vodeće američke institucije, uključujući Pentagon, te Ujedinjene nacije, vlasnik je akcija u „Budvanskoj rivijeri“. Kao dijelom američka kompanija, “Budvanska” je dužna je da omogući da se sprovede antikorupcijska analiza kompletne firme, posebno u uslovima kada se pojavljuju sumnje.

Poziv konsultantima bostonske advokatske kancelarije da dođu u Crnu Goru, Stratex grupa uputila je nakon što je u januaru ove godine biznismen Miloš Perović uhapšen u Sloveniji. Perović je zadržan na slovenačkom aerodromu po nalogu njemačkih istražnih organa, jer je navodno od tamošnje banke uzimao kredite bez pokrića. Riječ je o kreditima kojima se se gradi 11-spratni hotel “Cristal Rivijera” u Petrovcu.

Osim ugovora za ovaj hotel, američki savjetnici će uraditi i detaljnu analizu još nekoliko investicionih ugovora koje je HG “Budvanska rivijera” zaključivala, kao i ugovora o nabavkama, angažovanju građevinskih firmi u rekonstrukcijama hotela itd., potvrđeno je “Vijestima” iz nekoliko izvora.

„Dju dilidžens“ predstavlja pažljivo, sistematično i detaljno istraživanje, ispitivanje i analizu podataka o nekom ulaganju, i podrazumijeva mnogo detaljniju analizu nego što je zvanična revizija. SAD imaju izuzetno efikasan zakonski okvir i institucije u primjeni FCPA, zakona koji zabranjuje američkim firmama podmićivanje javnih funkcionera u drugim zemljama kako bi dobili državne ugovore i druge poslove.

FCPA se primjenjuje i na sve firme koje se kotiraju na berzama u SAD. Na osnovu tog zakona, u vansudskom poravnanju sa američkim vlastima, Dojče telekom i Mađar telekom platili su blizu 100 miliona dolara odštete, a u toku je sudski spor protiv bivših menadžera mađarske kompanije, zbog sumnje u višemilionsku korupciju prilikom privatizacije crnogorskog i makedonskog telekoma. SEC tvrdi da je mito primila i Ana Đukanović, sestra crnogorskog premijera “u njegovo ime”.

Zakon iz 1977. godine smаatraа se prvim zaаkonom u svijetu o zаabraаni potkupljivаanjaа straаnih zvаaničnikаa. Zakon propisuje da kompanija snosi svu odgovornost u poslovanju u potpunosti ukoliko je učešće аameričkih fizičkih i prаavnih licаa u njoj veće od 10 odsto kаapitaаlaа.

Većina ugovora ”Budvanske” koje će istražitelji iz Bostona analizirati, zaključena je prije nego što je “Stratex grupa” postala vlasnik 30 odsto akcija u toj kompaniji, ali se zakon FCPA primjenjuje retroaktivno.

“Stratex grupa” postala je vlasnik rezidencijalnog kompleksa „Dukljanski vrtovi“ prije četiri godine, a 30 odsto kapitala “Budvanske rivijere” stekla je kupujući dionice, uglavnom od manjinskih akcionara, za 20 miliona eura. Ta kompanija upravlja i gradskom marinom u Budvi.

Većinski vlasnik HG “Budvanska rivijera” je Vlada Crne Gore koja ima 41,64 odsto akcija, Fond PIO ima 12,82 odsto, Zavod za zapošljavanje 4,27 odsto akcija, a ostalo su tzv. mali akcionari.

I crnogorski inspektori preuzeli papire o procjeni vrijednosti firme

Inspektori Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije crnogorske Uprave policije prije mjesec dana iz “Budvanske rivijere” preuzeli su kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na procjenu vrijednosti te kompanije. To je “Vijestima” potvrđeno iz više izvora.

Na sjednici skupštine akcionara Budvanske rivijere, uoči Nove godine, usvojen je elaborat o procjeni akcijskog kapitala te kompanije, vrijednosti 176,8 miliona eura.

Inspektori su uz sumnju da je kapital ove najveće hotelske kompanije potcijenjen, uzeli dokumentaciju i iz budvanske Opštine, posebno onu koja se odnosi na procjenu vrijednosti nekretnina, objekata i zemljišta u sudsjedstvu “Budvanske rivijere”, kako bi uporedili da li su korišteni isti aršini.

Dokumentacija je tražena i od Ekonomskog fakulteta koji je sačinio elaborat.

Njemci dali 13 miliona kredita za gradnju hotela u Petrovcu

Ugovor o zajedničkom ulaganju između HG "Budvanska rivijera" AD Budva i "Euromix Trade" DOO Budva, zaključen je 20. maja 2011. godine “u pravcu izgradnje hotela kategorije 5 zvjezdica”. U pitanju je projekat zajedničke investicije koju je podržao njemački investicioni fond DEG odobrivši investitoru kredit od 13 miliona eura.

Investicija bi trebalo da bude teška ukupno 16 miliona eura. Na sajtu vladinog Sekretarijata za razvojne projekte piše kako će hotel imati 262 soba u četiri objekata, tri konferencijske sale, spa i welnes centar, te kompleks otvornih i zatvorenih bazena

Bonus video: