Žinić i Đurović: Skinuli smo 900.000 eura sa zahtjeva "Zavale"

Žinić je bio jedan od šest članova Komisije, koja je procjenjivala radove na fabrici za preradu morske u pitku vodu na Zavali, koja je izgrađena bez potpune dokumentacije i tendera
264 pregleda 0 komentar(a)
Optuženi, Zavala, Foto: Savo Prelević
Optuženi, Zavala, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.03.2015. 13:24h

Građevinski inženjer Dragan Žinić, odbacio je juče navode optužnice - da je s umišljajem pomogao Rajku Kuljači i Draganu Maroviću da oštete budvansku Opštinu i pribave korist “Zavali invest” od 821.00 eura.

Žinić je bio jedan od šest članova Komisije, koja je procjenjivala radove na fabrici za preradu morske u pitku vodu na Zavali, koja je izgrađena bez potpune dokumentacije i tendera.

U nastavku suđenja, Žinić je objasnio da je obavio na desetine procjena vrjednosti radova i da do Zavale nikada nije imao problem.

“Moj zadatak bio je da, sa kolegom Slobodanom Đurovićem, izvšim procjenu, a ne troškove koje je imala 'Zavala invest' prilikom izgradnje. Procjena je orijentaciona i aproksimativna i ne može da bude tačna vrijednost. Procjena znači da nešto morate da procijenite na osnovu količine izvedenih radova i cijene. Utvrđivanje troškova je matematička situacija, da sve saberete i za to nije potrebna posebna stručnost. Nije tačno da smo procjenu vršili na osnovu nepotpune dokumentacije, kako se to navodi u optužnici. Imali smo tehničku dokumentaciju i finansijski predlog 'Zavale invest'”, kazao je Žinić. Dodao je da takvog objekta nema nigdje u okruženju, zbog čega ga nijesu mogli ni sa čim uporediti.

“Nijesmo prihvatili cijene 'Zavale invest', već smo ih u 90 odsto slučajeva korigovali. U trenutku sačinjavanja izvještaja, nisam znao da je postojao ugovor između Opštine Budva i 'Zavale invest' - da troškove za izgradnju postrojenja kompenziraju sa plaćanjem komunalija... Očekujem da će tužilac odustati od optužbe protiv mene”, kazao je Žinić.

I Slobodan Đurović je rekao da nije kriv za ono što mu se stavlja na teret, potvrđujući da su njih dvojica umanjili za oko 900.000 eura zahtjev koji je ta kompanija ispostavila Opštini. Rajko Kuljača i Dragan Marović, između ostalih, optuženi su da su oštetili Opštinu Budva za više od 800.000 eura i da su toliko koristi pribavili kompaniji “Zavala invest”. U optužnici piše da su im u tome pomogli i članovi Komisije za procjenu radova na fabrici.

Navodi se da je Komisija sačinila izvještaj u kojem su količine do tada izvedenih radova procijenili na 4.403.886 eura, što je za 821.599 više od troškova koje je „Zavala invest“, kao investitor, imala za izvođenje tih radova.

Bonus video: