SAD: Stiže i GMO krompir bez "modrica"

Američke regulatrone vlasti odobrile sui proizvodnju i dvije vrste genetski modifikovanih jabuka koje su otporne na truljenje
101 pregleda 2 komentar(a)
krompir, Foto: Shutterstock
krompir, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.03.2015. 11:16h

Uzgoj krompira koji su genetski modifikovani da nemaju "modrice" i da proizvode manje štetnih hemikalija pri prženju, odobren je na američkom tržištu.

Američke regulatrone vlasti odobrile sui proizvodnju i dvije vrste genetski modifikovanih jabuka koje su otporne na truljenje.

"Ove namirnice su bezbjedne i hranljive isto kao i njihove tradicionalne vrste", navodi se u saopštenju američke Uprave za hranu i lekove (FDA), a prenosi agencija Frans pres.

Ovom odlukom odobreno je uzgajanje šest vrsta krompira, na tržištu poznatih kao robna marka "innate" krompiri, koje proizvodi kompanija J. R. Simplot kompani iz američke savezne države Ajdaho.

"Odobrene vrste ne samo da su otporne na 'modrice', već takođe proizvode manje akril amida, hemikalije koja se može osloboditi iz pojedinih namirnica pri kuvanju ili prženju, i za koju je utvrđenu da je kancerogena", navodi se u saopštenju tog američkog organa.

FDA je, takođe, odobrila uzgajanje dvije vrste genetski modifikovanih jabuka otpornih na truljenje, poznatijih kao "arktičke jabuke", kanadske kompanije Okanagan spešalti.

Bonus video: