Uskoković tvrdi da su uvredljive tekstove o Albancima pisale kolege iz Beograda

Uskoković je kazao da on nije bio saglasan sa odlukama iz Beograda, te da je upozoravao svoje kolege iz Srbije da se ne slaže s tim
28 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2015. 15:47h

Glavni i odgovorni urednik „Informera” Novak Uskoković svalio je krivicu na beogradsko uredništvo i vlasnike tabloida za pisanje tekstova, kojima se izaziva vjerska i nacionalna mržnja prema albanskom narodu.

U svojoj odbrani, na početku procesa, u kojem mu se sudi za povredu ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, on je rekao i da novinari crnogorskog "Informera" nijesu učestvovali u pisanju spornih tekstova.

“Štampanje se obavlja u Beogradu, pa je uticaj da se odavde nešto promijeni nemoguć”, rekao je Uskoković.

On je dodao i da on nije bio saglasan sa odlukama iz Beograda, te da je upozoravao svoje kolege iz Srbije da se ne slaže s tim.

Uskoković je naglasio da je objavio izvinjenje zbog spornih tekstova, ali i ocijenio da je optužnica protiv njega političkog karaktera.

Sutkinja Jelena Perović je odbila predloge odbrane da se saslušaju urednici iz Beograda I crnogorski novinari, kako bi potvrdili njegove navode, ali i predstavnici albanskih manjina, koji bi se izjasnili o tome da li su ih ovi tekstovi uvrijedili.

Sutkinja je, kao i zastupnik optužbe Vukas Radonjić smatrala da bi to vodilo nepotrebnom odugovlačenju postupka, jer se njemu ne sudi za sastavljanje naslova, podnaslova ili pisanja spornih tekstova, već zato što je dozvolio objavljivanje tog sadržaja.

Suđenje se nastavlja u utorak, za kada je planirano davanje završnih riječi.

Za krivično djelo za koje mu se sudi predviđena je novčana kazna od tri do 10.000 eura.

Bonus video: