ISTORIJSKI USPJEH CRNOGORSKOG KARATEA

Ženska ekipa će se u Istanbulu prvi put boriti za medalju

Žarko Raković je u debitantskoj ulozi seniorskog selektora vodio žensku ekipu do polufinala, prvog u istoriji ženskih crnogorskih ekipa u borbama
67 pregleda 2 komentar(a)
Ženska ekipa u borbama, Foto: Fejsbuk
Ženska ekipa u borbama, Foto: Fejsbuk
Ažurirano: 20.03.2015. 19:37h

Samo jedan poen dijelio je crnogorsku žensku reprezentaciju u borbama da se u Istanbulu plasira u finale 50. Evropskog prvenstva u karateu. Ipak, napravljen je novi veliki iskorak crnogorskog karatea jer će članice podgoričkog Omladinca, Marina Raković, Dragana Konjević, Jelena Maksimović i Ana Drašković, u nedjelju imati novu priliku za medalju, samo bronzanu.

A sjajno su izabranice klupskog trenera ali i selektora ženske selekcije u brobama Žarka Rakovića krenule u takmičenje, uprkos podatku da ih je žrijeb smjestio u "grupu smrti".

Redom su "padale" Italija (2:0) fantastična Finska koja je bila slobodna u prvom krugu (2:0), Španija (2:1), ali se u polufinalu ispriječila takođe dobra Rusija (1:0).

Raković će se tako u naredna dva dana boriti za bronze, sjutra u pojedinačnom nastupu kategorije do 68 kilograma a u nedjelju sa ekipom.

"Teško nam je pao poraz od ekipe Rusije u ekstra meču za ulazak u finale, pošto je bilo neriješeno. Izgubile smo samo zato što su sudije sve vrijeme "natezale" na stranu Ruskinja. Ipak, počastvovana sam što sam dio ove ekipe, jer smo sve disale kao jedna i tukle smo se kao tigrice. No, nijesmo imale iste uslove. Nadamo se da ćemo i u borbi za bronzu sa Austrijom u nedjelju biti jednako dobre kao danas i da ćemo osvojiti medalju", kazala je Raković.

Ona je u borbi za finale u pojedinačnoj konkurenciji izgubila baš od članice ekipe Austrije, Alise Bušinger.

"Taj meč uopšte nije mjerilo, jer sam imala peh da polufinalni meč domaće takmičarke Sejde Buruču bude nakon mojeg polufinala. U ovom sportu svi znaju da stilom ne odgovaram Turkinji i zato su sudije neopravdano za dva pokušaja nogom, Austrijanki dodjeljivali poene. No, za tim ne žalim toliko, boli me nepravda koja je napravljena mojoj ekipi. Pokušaću da to zaboravim, i da sjutra i prekosjutra u mečevima za bronzu dam sve od sebe", zaključila je Raković, osvajačica bronzi sa šampionata Starog kontineta u Budimpešti i na Tenerifama.

Raković će biti upamćena i kao prva karatistkinja sa normom za 1. Evropske igre u Bakuu.

"Veliki je uspjeh izboriti normu za Baku, a mi, iako jedna od najmanjih federacija smo među rijetkim zemljama u Istanbulu koje su to uspjele. Bili su blizu Ljubiša Mihailović i Dragana Konjević. To je to u ovom trenutku, jer je dosta naših takmičara imalo problema sa povredama koje su ih spriječile da urade nešto više", kazao je Dragan Šakotić, predsjednik Karate saveza Crne Gore.

Muška ekipa nije uspjela. Izabranici Slavenka Bajića su imali još teži žrijeb i nakon startne pobjede nad Bjelorusijom zastali su u borbi sa Bosnom i Hercegovinom. Koliko je BiH jaka ekipa, potvrđuje podatak da ih je ekipa domaćina savladala sa 8:6, iako su Turci osim svog tatamija i suđenja imali i najboljeg svjetskog karatistu u posljednje četiri godine, Erkana.

A naša ekipa bez Danila Lučića i sa Almirom Cecunjaninom koji je pauzirao mjesec zbog povrede stopala, nije imala šansi u takvoj konkurenciji. Snagu kostura u kojoj je bila naša ekipa potvrđuje podatak da se Turska plasirala u nedjeljno finale, u kojem će joj rival biti Francuska.

Preporučujemo za Vas