Bigović, Boreta i ekipa nezakonito u pritvoru

Iz Apelacionog suda pozvali su se na stav četiri iz člana 175 Zakona o krivičnom postupku, a taj stav ne postoji jer ih ima samo dva
371 pregleda 0 komentar(a)
Ljubo Bigović, Foto: Savo Prelević
Ljubo Bigović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.03.2015. 07:18h

Optuženi za ubistvo policajca Slavoljuba Šćekića nezakonito se nalaze u pritvoru.

To je je konstatovao Vrhovni sud, nakon što su branioci Ljuba Bigovića uložili žalbu na rješenje o produženju pritvora.

Vrhovni sud ocijenio je da su njihove kolege iz Apelacionog suda pogriješile donoseći odluku o produženju pritvora Bigoviću, jer su se pozvali na stav koji ne postoji u članu 175 Zakona o krivičnom postupku koji tretira pitanje...

Taj član ima samo dva stava, a oni su se u rješenju pozvali na stav četiri.

To nije jedina greška sudija Apelacionog suda u ukinutom rješenju - iz Vrhovnog je saopšteno da su oni i pogrešno poučili advokate optuženih da na rješenje o određivanju pritvora nemaju pravo da se žale, ali i da je ostalo nejasno da li je teško zdravstveno stanje Bigovića od uticaja za dalje trajanje pritvora.

Sudije Vrhovnog suda u rješenju su “poručile” kolegama iz Apelacionog da za određivanje pritvora nije dovoljno samo navesti krivična djela koja se optuženima stavlja na teret.

Zbog grešaka u rješenju, Apelacioni sud će morati ponovo da odlučuje o pritvoru.

Zbog ubistva policajaca Šćekića četvorica optuženih Saša Boreta, Bigović, Milan - Čila Šćekić i Ljubo Vujadinović krajem februara u Apelacionom sudu osuđeni na po 30 godina robije.

Vrhovni sud je prije toga ukinuo presudu za taj zločin, pod obrazloženjem da se te izjave suvlasnika “Splendida” Žarka Radulovića i bivšeg zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića date tužiocu nijesu smjele koristiti na glavnom pretresu. Objasnili su da se u postupku donošenja prvostepene i drugostepene presude, nije sudilo za krivična djela iz domena organizovanog kriminala. Te izjave naknadno su izuzete iz spisa predmeta.

U presudi iz 2012. piše da su Boreta i Bigović podstrekli Kožara i ostale da podmeću bombe na tadašnje gradilište elitnog hotela “Splendid”.

Namjera im je bila, kako se navodi, da prinude Radulovića da im plati reket.

Na čelu policijskog tima za rasvjetljavanje tog slučaja bio je ubijeni Šćekić, koji je i uhapsio Kožara. Navodi se da se Bigović plašio da Kožar može progovoriti i otkriti ostale napadače, zbog čega su “preduzeli radnje” i ubili policajca.

Bonus video: