Sobne biljke koje će očistiti ustajali vazduh u kancelariji

177 pregleda 0 komentar(a)
aloe vera, Foto: Shutterstock
aloe vera, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.03.2015. 12:53h

Radite u kancelariji, a volite biljke? Neke od njih pomažu da se vazduh u zatvorenom prostoru pročisti.

Aloe vera se vjekovima koristila u alternativnoj medicini, gel od ove biljke se može koristiti u liječenju posjekotina i opekotina. Ali, aloe vera je efikasna i u zatvorenom prostoru jer čisti vazduh. Zahtijeva malo vode.

Engleski bršljan je zimzelena biljka, dobro prilagođena unutrašnjim uslovima. Jednostavan je za uzgoj i odličan za prostore sa slabijim osvjetljenjem. Preporučuje se kod uklanjanja alergena kao što je plijesan. Najbolje će rasti na svijetlom mjesto koje nije izloženo direktnom suncu. Neophodno je redovno ga zalijevati, osim zimi.

Spatifil pripada porodici ljiljana. Da biste poboljšali svojstva čišćenja vazduha, redovito čistite listove od prašine i njegujte bijele cvjetove. Spatifil traži svjetlo i uvijek vlažnu zemlju. Jednom mjesečno tokom proljeća i ljeta obogatite zemlju tečnim đubrivom.

Dracena se može naći u svim oblicima, veličinama i bojama. Uljepšava prostor, dekorativna je i istovremeno čisti vazduh. Neke vrste dracene rastu i u uslovima slabog osvjetljenja, dok nekima ipak treba više svjetla. Traži vlažnu zemlju, ali ne previše, jer mnogo vode može da ugrozi rast biljke. Kao i kod spatifila, i dracena traži da jednom mjesečno tokom proljeća i ljeta zemlju u kojoj raste obogatite tečnim đubrivom.

Bonus video: