Retrospektiva Voja Stanića: Čudo koje se okom ne da vidjeti

Izložbu prati monografski katalog na 160 strana. Autor uvodnog teksta je Miljenko Jergović
136 pregleda 0 komentar(a)
Vojo Stanić, Foto: Savo Prelević
Vojo Stanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.03.2015. 17:19h

Retrospektivna izložba doajena crnogorskog slikarstva Voja Stanića biće otvorena sjutra, u 19 časova u Modernoj galeriji u Podgorici. Podgoričkoj likovnoj publici biće predstavljeno pedeset djela kroz hronološki osvrt na Stanićevo bogato, višedecenijsko stvaralaštvo.

Retrospektiva će predstaviti najznačajnije radove Stanićevog šezdesetogodišnjeg stvaralaštva. Izložbu prati monografski katalog na 160 strana. Autor uvodnog teksta je Miljenko Jergović, a dizajn je uradila Ana Matić.

Takođe, objavljen je i tekst Voja Stanića „ U dokolici“. Miljenko Jergović je u uvodnom tekstu između ostalog zapisao:

"Slika koju sam mjesecima čim se probudim prvu vidio u žutim je i zelenkastim tonovima. Njima je, više nego ičim drugim, sugerirana ljetna atmosfera. Mnoge slike Voja Stanića, ili većina njegovih slika - ako se tako smije reći, sugerira ljeto. Ne mogu se sjetiti nijedne njegove slike na kojoj pada kiša. Ili na kojoj je jako oblačno. Čini mi se da Vojo Stanić nikada nije naslikao snijeg. Ili ga je naslikao na nekoj slici koju nije pokazivao. Dojam njegova primorskoga grada dojam je vječnoga ljeta. On sjajno slika zahuktale i prašnjave autobuse, one koji su dalmatinskim i primorskim cestama krstarili pedesetih i šezdesetih godina. Zaobljeni, ponekad s krovnim prostorom za prtljagu, voze kroz puste i prazne predjele, nekamo prema unutrašnjosti. Na tim naizgled umirenim i utišanim slikama, kao i na onim jedrilicama koje je jedno vrijeme slikao dok plove po Bokokotorskom zaljevu, uvijek postoji neka sitnica, pomak u perspektivi, detalj u prizoru, koji nas vraćaju čudu, snovitom, halucinantnom, nadrealističkom ili jednostavno samo šašavom. I nikad to nije dosjetka. Vojo Stanić je kao usmeni pripovjedač, a kamoli kao slikar, cijelim svjetovima daleko od dosjetke - to govorim čiste duše jer, zapravo, nemam ništa protiv dosjetke, ne mislim ni da je vic trivijalna forma - ali naprosto, on nije taj. Prije će biti da je one realistične prostore pojedinih svojih slika stvarao upravo s mišlju da će u kraj njih, negdje u uglu, ili malo skriveno, naslikati svoje - čudo. Ono čudo koje se okom ne da vidjeti, osim na njegovoj slici“.

Stanićeve slike nalaze se u brojnim muzejima i galerijama, kao i privatnim kolekcijama širom svijeta. O njemu su pisali poznati istoričari umjetnosti, likovni kritičari, književnici, reditelji. Izložbu, koju je finansijski podržalo Ministarstvo kulture, otvoriće direktor JU Muzeji i galerije Podgorice, akademik Niko Martinović. Izložba će trajati do 20. aprila.

Bonus video: