Porodica snima film o čuvenom pop-art umjetniku: Za "Ujka Endija" dosad 36.000

Film će uključiti mnoštvo otvorenih razgovora s većim dijelom porodice Varhola (Vorhol je ispustio 'a' iz svog prezimena 1954), za koje Ebi vjeruje da će iznenaditi mnoge koji su mislili da poznaju Vorhola
0 komentar(a)
Edi Vorhol, Foto: Wikipedia
Edi Vorhol, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 18.03.2015. 12:52h

Ebi Vorhola, potomkinja Endija Vorhola, praunuka njegovog brata Pola i njen partner Džes Best rade na dokumentarcu o slavnom pop-art umjetniku pod nazivom “Uncle Andy” (“Ujak Endi”), koristeći sjećanja i svjedočenja ostalih članova porodice, a priloge za snimanje dokumentarca trenutno prikupljaju putem platforme “Kickstarter”.

Film će uključiti mnoštvo otvorenih razgovora s većim dijelom porodice Varhola (Vorhol je ispustio 'a' iz svog prezimena 1954), za koje Ebi vjeruje da će iznenaditi mnoge koji su mislili da poznaju Vorhola, navodi “Hafington post”.

Iako su mnogi članovi Endijeve najbliže porodice, uključujući njegovu majku i braću, pokojni, u filmu će se naći priče njegovog najstarijeg brata Pola i nećaka i nećakinja.

Ebi i Džes trenutno prikupljaju priloge putem platforme za skupljanje sredstava “Kickstarter”, a u trejleru na toj straniciMarti Vorhola, trgovac starim metalom, prisjeća se posjeta njegovoj kući na Menhetnu.

“Nikada nam niko nije rekao da je poznati slikar. Stoga je za mene bio samo ujak Endi, a njegova kuća na Menhetnu je bila cool mjesto za otići. Imao je toliko stvari u jednoj sobi, pomislili biste da ste u zabavnom parku”, govori Marti u trejleru.

Kampanja za prikupljanje novca počela je prije nekoliko dana, a cilj je prikupiti 175.000 dolara do 2. aprila. Trenutno su uspjeli prikupiti oko 36.000 dolara.

“Uncle Andy”, nije još jedan konvencionalan portret “dobrog, starog Endija”, ističe se u kampanji. Film pokušava obuhvatiti širu sliku skromnih Varhola.

Endijeva porodica bila je s njim od njegovih početaka u Picburgu. Iz prve ruke bili su svjedoci njegove neviđenoj transformacije od skromnog sina iz radničke porodice u svjetski priznatog pop umjetnika.

Tvorci filma žele da dodaju animacije i muziku svom projektu, a sredstva prikupljaju preko “Kickstartera” jer vjeruju da bi se Vorholu svidio duh grupnog finansiranja.

Bonus video: