O psihičkom zdravlju Piljevića: Nije ga briga za bol drugih osoba

U nalazu piše da Piljević, u vrijeme izvršenja krivičnog djela, nije bolovao od trajne duševne bolesti, privremene duševne poremećenosti, niti zaostalog duševnog razvoja
269 pregleda 3 komentar(a)
Alen Piljević, Foto: Jadranka Ćetković
Alen Piljević, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 18.03.2015. 09:46h

Beranac Alen Piljević ima višestruki poremećaj ličnosti, što nije bolest, već stvar strukture ličnosti. On je u trenutku izvršenja mogao da shvati značaj i posljedice djela.

To, između ostalog, piše u nalazu specijalističke bolnice u Kotoru, koji je pročitan juče u nastavku suđenja Piljeviću iVesku Agoviću za ubistvo Meha Agovića.

Specijalista kliničke psihologije dr Branka Mitić, kazala je da je karakteristika tog tipa ličnosti - nepoštovanje društvenih normi, nebriga za osjećanja drugih, nedostatak empatije...

“Taj nedostatak nebrige, mogao bi se manifestovati i kao nebriga za trpljenje bola drugih ljudi”, kazala je Mitić.

Ona je dodala da je, u međuvremenu u zatvoru, došlo do poremećaja prilagođavanja povezanih sa strahom, neraspoloženjem...

U nalazu piše da Piljević, u vrijeme izvršenja krivičnog djela, nije bolovao od trajne duševne bolesti, privremene duševne poremećenosti, niti zaostalog duševnog razvoja.

Rođaci pokojnog Meha, koji nema bliskih srodnika, štrajkovali su glađu više dana ispred sudnice Višeg suda, tvrdeći da je neko iz tužilaštva i suda korumpiran i da je uzeo pare kako bi Piljevića proglasili neuračunljivim.

Piljević je u početku suđenja tvrdio da je bolestan i da nije u stanju da daje odbranu, a kasnije se predomislio i svjedočio, navodeći da je mislio da idu u krađu drva. Tvrdio je da je Meha udario po ruci u kojoj je držao lampu, a potom po desnom ramenu, nakon čega je pao, a da je Vesko nastavio da ga udara.

Piljević je dobio 900 eura po završenom poslu i sljedećeg dana je otputovao sa suprugom za Beograd, gdje su kupovali garderobu za nju i nerođenu bebu.

U nalazu piše da je Piljević osoba granične inteligencije, aktuelno očuvanog testa realnosti sa indikatorima mješovitog poremećaja ličnosti. Kao trajne karakteristike njegove ličnosti navode se nedostatak bliskih prijatelja, površnost u izražavanju emocija, nedostatak empatije, socijalna neuključenost...

Poremećaj ličnosti je razvojno stanje a ne duševna bolest, koji je trajnog karaktera, čiji početak datira od djetinjstva i nastavlja se u odraslo doba. ... Kod ovakvog poremećaja ličnosti je karakteristično nepoštovanje društvenih obaveza i gruba nebriga za osjećanja drugih, velika neusklađenost između ponašanja i vladajućih društvenih normi i ispoljavanje agresije uključujući i nasilje.

Agović i Piljević terete se da su 22. februara 2014. godine, u Petnjici kod Berana, ubili Meha Agovića koji je tada kod sebe držao 2.400 eura socijalnih primanja i penzija, koje je dijelio mještanima.

Bonus video: