Tužilaštvo će detaljno ispitati porijeklo čitave imovine Marovića

Tužilaštvo je nadavno saopštilo da će ispitati da li su Marovići imali tajni račun u Švajcarskoj na kojem je u jednom periodu bilo blizu četiri milona dolara i ako jesu kako su stekli taj novac
58 komentar(a)
Košljun, Svetozar Marović, Aleksandar Tičić, Lazar Rađenović, Foto: Savo Prelević
Košljun, Svetozar Marović, Aleksandar Tičić, Lazar Rađenović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.03.2015. 19:11h

Crnogorsko tužilaštvo osim da li je porodica Marović imala tajni račun u švajcarskom ogranku banke HSBC, detaljno će ispitati porijeklo imovine porodice Marović koju posjeduju u Crnoj Gori.

Specijalno tužilaštvo istragu o navodnim milionima porodice potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića koje su skrivali na tajnom računu u švajcarskom ogranku banke HSBC, vodi na više nivoa.

Jedno od spornih pitanja o bogatstvu Marovića otvoreno je i prošlog četvrtka nakon emisije TV Vijesti "Načisto", a u kojoj je direktorica MANS-a Vanja Ćalović crnogorskoj javnosti pokazala dokument koji svjedoči da je Đorđina Marović početkom 2012. godine kupila objekat od 300.000 eura u Budvi, a potom potrošila još skoro 400.000 da ga sruši i izgradi novi.

Kuća koju je Đorđina Marović kupila u Babinom dolu

Neće samo ovaj objekat Marovića biti pod lupom Tužilaštva. Na meti provjera naći će se svi koje posjeduje porodica Marović, tačnije provjeriće se sva njihova imovina i način na koji su je stekli.

Provjere će sigurno potrajati jer prema podacima sa sajta Komisije za sprječavanje sukoba interesa, Marovići posjeduju više stanova i poslovnih prostora u Budvi, kao i jednu kuću, zatim stan u Podgorici, kao i zemljište u Krimovici, kod Kotora.

Tužilaštvo je nadavno saopštilo da će ispitati da li su Marovići imali tajni račun u Švajcarskoj na kojem je u jednom periodu bilo blizu četiri milona dolara i ako jesu kako su stekli taj novac.

Putem međunarodne pravne pomoći specijalna tužiteljka Đorđina Nina Ivanović zatražiće da joj se dostave i podaci ko je i kada uplaćivao novac, na koji način, ko je podizao novac s tog računa i da li je novac možda presumjeravan na neki drugi račun i koji.

Dokumenta, koja je objavio međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, pokazuju da je novac u švajcarskoj banci bio na računu Marovićeve supruge, Đorđine u periodu od 2006. do 2007. godine. Pristup računu imao je i Svetozar Marović, ali i njihov sin Miloš.

Bonus video: