Let 3: Kapitalizam je religija koja nema iskupljenja

Hrvatski bend objavio novi singl i priprema spomenik Angeli Merkel
275 pregleda 0 komentar(a)
leto, Foto: Novilist
leto, Foto: Novilist
Ažurirano: 17.03.2015. 14:59h
Lansiranjem novog singla "Prdni majko" i svečanim otkrivanjem spomenika "Angela Merkel sere" kultni hrvatski rok bend Let 3 krenuo je u, kako su kazali, novi ciklus svog muzičko-scenskog djelovanja.
Bend će u subotu 25. marta u zagrebačkom paviljonu Lauba otkriti pomenuti spomenik i premijerno odsvirati sve pjesme sa predstojećeg novog albuma čiji se izlazak očekuje do ljeta ove godine. Otkrivanje spomenika biće jedna od najozbiljnijih političkih poruka Leta 3 u karijeri, a ovoga puta meta je kapitalizam.
"Kapitalizam je religija koja nema iskupljenja, nema centra, razara pojedinca, na kraju razara i cijelo društvo.... Angela Merkel je simbol i vođa neoliberalnog kapitalizma u Evropi. Ona je ili utjelovljeno zlo ili pak poštena budala koja možda i ne vidi da sve vuče u propast; i to nas je inspirisalo da joj odamo počast i skrenemo pažnju naroda na nju", objasnio je basista Damir Martinović Mrle u ekskluzivnom razgovoru za "Vijesti"..
Kip su kreirali umjetnici iz Udruge spomeničara, a biće doniran umjetničkom paviljonu Lauba u Zagreba, otkrili su iz benda.
Kip su kreirali spomenički djelatnici iz udruge spomeničara. Bit će građena a nakon toga i donirana u umjetničkom paviljonu Lauba u Zagrebu. Ipak, prije nego što nađe svoju vječnu poziciju, plan je da kip Angele Merkel obiđe region.
"Nadamo se da ćemo biti u prilici da izložimo taj spomenik i u drugim gradovima, pa zašto ne - i u nekom crnogorskom gradu", kazao je pjevač Zoran Prodanović Prlja.
Dugo očekivano novo izdanje Leta 3 najavljeno je singlom "Prdni majko" koji se od skoro može poslušati na oficijelnom YouTube kanalu izdavača Dallas records. Pomalo neobično za riječke kontroverzne rokere je da novi singl nisu ispratili spotom, ali kažu da to ne znači da ga neće biti.
"Pjesma je snimljena nedavno i za sad nismo razmišljali o ekranizaciji, ali to ne znači da to nećemo napraviti u dogledno vrijeme. Pjesma je inspirisana konjima koji vladaju našom državom, a to su marionete koje nas zajedno sa Anđom vode u dužničko ropstvo. Angela, Anđo, poseri se na nas!", izjavili su čini se nikad bijesniji hrvatski rokeri.
"Što se tiče večeri svečanog otkrivanja spomenika, pripremili smo i promociju pjesama sa našeg novog albuma, uz to i ostvarenje svih nas, a to je da uz malu novčanu nadokandu može od strane Angele biti posrano svako zainteresovano humano biće," dodao je Prlja.
Novi album Leta 3 prethodno je najavljen spotom za pjesmu "Divljakuša" koji je takođe dostupan na YouTubeu.

Bonus video: