Cipras u Moskvi ranije od planiranog datuma

Cilj Ciprasove posjete Berlinu je smirivanje tenzija odnosa između Berlina i Grčke
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.03.2015. 13:42h

Grčki premijer Aleksis Cipras posjetiće sledećeg ponedjeljka Berlin, dok će u aprilu otputovati u Moskvu, mjesec dana ranije nego što je planirano.

Portparol njemačke vlade Štefen Zajbert je naveo da gost iz Atine dolazi na poziv kancelarke Angele Merkel, prenose njemački mediji.

Mediji navode da se Merkelova samo jednom susrela sa Ciprasom, 12. februara, na samitu Evropske unije u Briselu, ali i da će u četvrtak oboje političara učestvovati na dvodnevnom samitu šefova država ili vlada zemalja EU.

Cipras je u jednom intervjuu političkom magazinu "Špigel" rekao da želi poziv iz Berlina za posjetu i rekao je da, kada bi dobio poziv kancelara, odmah bi ga i prihvatio.

Njemački mediji, pozivajući se na diplomatske krugove u Atini, prenose da je cilj Ciprasove posjete smirivanje odnosa između Berlina i Grčke i da saradnici grčkog premijera, pred njegovu posjetu, izjavljuju da on sada želi da u svoje ruke uzme rešenje finansijske krize.

Cipras dolazi u Berlin u uslovima ozbiljnih političkih rasprava i nesuglasica na temu dužničke krize i zahteva Atine da joj Njemačka isplati ratnu odštetu za ubistva i uništenja, koja su počinile fašističke njemačke trupe za vrijeme Drugog svjetskog rata.

U vladajućoj koaliciji u Berlinu, gdje se do sada uvek govorilo "ne" grčkim zahtevima za isplatu ratne odštete, naziru se prve razlike u stavovima u kojima se čuju mišljenja socijaldemokrata da bi o potraživanjima Atine trebalo diskutovati i da bi se žrtvama Drugog svjetskog rata i članovima njihovih porodica trebalo finansijski pristupiti, ocjenjuju danas mediji.

Zamjenik predsednika Socijaldemokratske partije (SPD) Ralf Stegner zahtevao je "diskusiju o odšteti" i rekao da i posle decenija postoje "neriješena međunarodno-pravna pitanja" i da se pitanje ratne reparacije ne smije povezati sa debatom o evro-krizi.

Funkcionerka SPD Gezine Švan rekla je političkom magazinu "Špigel" da je slučaj politički gledano jasan i da bi Njemačka "trebalo žrtvama i članovima porodica da finanijski pristupi".

Ona je navela da je riječ o tome da se "prizna da smo mi u Grčkoj počinili gadnu nepravdu".

Grčki zahtjevi dobijaju podršku i opozicionih partija, Levice i Zeleni.

Iz njemačke vlade se naglašava da diskusija o grčkoj dužničkoj politici nije bilateralna tema i da Njemačka želi prijateljske odnose sa Grčkom.

"Mi želimo da Grčkoj budemo dobar prijatelj i partner", rekao je Zajbert i naglasio da grčka dužnicka kriza nije bilaterano njemačko - grčka tema, već evropsko pitanje.

"Cipras ide u Moskvu na poziv Putina"

Grčki premijer Aleksis Cipras posjetiće Rusiju 8. aprila, mjesec dana ranije nego što je bilo prvobitno planirano, saopštila je danas vlada u Atini.

"Premijer će posjetiti Kremlj na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina", rekao je izvor iz grčke vlade, a prenijela agencija AFP.

Cipras je trebalo da posJeti Moskvu 9. maja, povodom parade za Dan pobjede kojom će Rusija ove godine obeležiti 70. godišnjicu poraza nemačkih nacista u Drugom svjetskom ratu.

Kancelarija grčkog premijera nije željela da pruži dodatna objašnjenja zašto je njegova poseta Rusiji pomerena mjesec dana unaprijed.

Grčki dnevni list "Ta Nea", međutim, piše da je Ciprasov put u Rusiju pomjeren zbog manjka novca sa kojim se suočava Atina zbog kašnjenja isplate novih tranši kredita u sklopu 240 milijardi evra vrednog paketa Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

"Zvanična Atina je radila na tome da sastanak sa Putinom bude pomjeren unaprijed zbog teških ekonomskih uslova u Grčkoj koje je uzrokovala Evropa", objavio je list.

Bonus video: