Stresan posao propagandnih "trolova" Kremlja

Operaciju finansira firma Internet Research, koja je u vlasništvu Evgenija Prigožina koji posjeduje i Putinov omiljeni restoran
1 komentar(a)
Ilustacija, Foto: Shutterstock.com
Ilustacija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 17.03.2015. 09:28h

Postupak regrutovanja ruskih, odnosno Putinovih "trolova" je relativno transparentan, javlja Radio Free Europe (RFE) pozivajući se na niz intervjua s osobama koje su radile na širenju propagande prenosi Indeks.

Tatjana N, koja je poput drugih intervjuisanih osoba zatražila da se njeno svjedočenje prenese bez prezimena, kaže da je dobro plaćen posao dobila putem oglasa na popularnoj stranici HeadHunter.

Novinarka je od maja prošle godine radila u skladištu veličine 2,500 kvadratnih metara u predgrađu Sankt Peterburg za platu od 40,000 rubalja mjesečno, što je značajno više od mjesečnog prosjeka u struci koji iznosi između 25,000 i 30,000 rubalja.

Kako piše RFE, Tatjana se pridružila vojsci trolova koja 24 sata dnevno širi prorusku i anti-zapadnu propagandu na blogovima, news portalima i društvenim mrežama unutar i izvan Rusije.

Operaciju finansira firma Internet Research, koja je u vlasništvu Evgenija Prigožina koji posjeduje i Putinov omiljeni restoran.

"I tako pišete, pišete i pišete iz perspektive bilo koga," kaže 22-godišnja Tatjana.

"Možete glumiti domaćicu koja peče tortu i odjednom odluči da ima mišljenje o nečem što je rekao Putin i onda napišete: 'Ova je akcija Vladimira Vladimiroviča spasila Rusiju'".

U širenju (dez)informacija učestvuje 400 zaposlenih koji rade 12-sati dnevno u različitim sekcijama. Dio je zadužen za osmišljanje tema i zadataka, dio je koncentrisan isključivo na komentarisanje, dok drugi rade na grafici namijenjenoj društvenim mrežama.

Jedan odjeljak je isključivo posvećen održavanju blogova na Live Journalu u kojima su isprepleteni banalni postovi i gruba propaganda.

Nezavisni list My Region je 11. marta objavio i dokumente sa dnevnim zadacima koji obično potiču direktno iz Kremlja i ponekad podrazumijevaju detalje o poruci (gledištu) koju blogeri i komentatori moraju proširiti (prenijeti) u javnost.

Rusi znaju da je kompanija Internet Research, kojom službeno rukovodi penzionisani policijski pukovnik Mihail Bistrov, "farma trolova" još od kraja 2013. godine kad je nezavisni nedjeljnik Nova Gazeta objavio iscrpan izvještaj o "bizarnom planu" čiji je cilj podmetanje lažnih informacija kako bi se naštetilo ugledu pojedinih medija.

Bivši saradnici kažu da je hijerarhijska struktura unutar kompanije "mutna" poput ostatka ruske birokratije.

"Podčinjeni ne samo da nemaju pristup menadžmentu, već ne znaju niti ko ga predstavlja. Oni samo znaju 'malog šefa' – takozvanog vođu tima," kaže Tatjana.

Bivši saradnici tvrde i da posao podrazumijeva visok nivo stresa.

My Region je na svojim internetskim stranicama objavio videozapis za kojeg tvrdi da prikazuje radnike kako žure u zgradu u predgrađu Sankt Peterburga uz objašnjene da kašnjenje podrazumijeva novčanu kaznu od 500 rubalja.

"U informacijskom ratu se broji svaka sekunda," kažu.

Podjednaku transparentnost o netransparentnom djelovanju "cyber trolova" nudi i Amerika, čije je "Smjernice za propagandu" davno odredio i još uvijek otvoreno zagovara Donald Rumsfeld.

Bonus video: