STEJT DEPARTMENT DEMANTUJE GLASINE

Bler ipak ne napušta mjesto izaslanika

Prema saopštenju portparolke Stejt departmenta Džen Psaki nijesu tačni izvještaji da bivši premijer napušta mjesto izaslanika Kvarteta zbog nesuglasica sa Vašingtonom i Evropom
0 komentar(a)
Toni Bler, Foto: Beta/AP
Toni Bler, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.03.2015. 07:28h

SAD su demantovale da je bilo nastojanja da se Toni Bler istisne s položaja izaslanika Bliskoistočnog kvarteta.

Kvartet je neformalna grupa, koju čine UN, SAD, EU i Rusija, oformljena u Madridu 2002. godine, između ostalog i sa ciljem podržavanja palestinske ekonomije i institucija u pripremi za eventualno sticanje državnog statusa, prenosi AFP.

Prema saopštenju portparolke Stejt departmenta Džen Psaki, nijesu tačni izvještaji da bivši britanski premijer napušta mjesto izaslanika Kvarteta zbog nesuglasica sa Vašingtonom i Evropom oko njegovih loških odnosa sa palestinskim vlastima. 

Psakijeva je potvrdila vijest da se Bler tokom vikenda susreo u egipatskom ljetovalištu Šarm el-Šejku sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, ali nije govorila o detaljima njihovog razgovora. 

Portparolka Stejt departmenta je istakla kako je Bler bio "vrijedan partner u naporima da se donese mir Bliskom istoku" i da su mu SAD zahvalne na njegovoj službi i naporima u proteklih osam godina, dodajući, međutim, kako je ovo "prirodno vrieme da se razmišlja o putu naprijed za bliskoistočni mirovni proces". 

Bler je na neplaćeni položaj izaslanika Kvarteta imenovan 2007. godine. 

Mirovni napori na Bliskom istoku su u međuvremenu prestali da daju rezultate. 

Pišući prošlog mjeseca na svom vebsajtu nakon posjete pojasu Gaze, opustošenom prošlogodišnjim 50-dnevnim ratom sa Izraelom, Bler je istakao kako je stanje u kojem se ova oblast danas nalazi "prekor za one među nama iz međunarodne zajednice koji su tokom godina dali toliko neispunjenih obećanja, za one koji su obećavali liderstvo, a nisu ga obezbijedili". 

Svijet danas Kvartet za Bliski istok uglavnom doživljava kao neefikasnu grupu. 

Šefica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini pozvala je da se ova grupa proširi i da u njoj možda uzmu učešće i neke arapske zemlje.

Preporučujemo za Vas