Bler ipak ne napušta mjesto izaslanika

Prema saopštenju portparolke Stejt departmenta Džen Psaki nijesu tačni izvještaji da bivši premijer napušta mjesto izaslanika Kvarteta zbog nesuglasica sa Vašingtonom i Evropom
0 komentar(a)
Toni Bler, Foto: Beta/AP
Toni Bler, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.03.2015. 07:28h

SAD su demantovale da je bilo nastojanja da se Toni Bler istisne s položaja izaslanika Bliskoistočnog kvarteta.

Kvartet je neformalna grupa, koju čine UN, SAD, EU i Rusija, oformljena u Madridu 2002. godine, između ostalog i sa ciljem podržavanja palestinske ekonomije i institucija u pripremi za eventualno sticanje državnog statusa, prenosi AFP.

Prema saopštenju portparolke Stejt departmenta Džen Psaki, nijesu tačni izvještaji da bivši britanski premijer napušta mjesto izaslanika Kvarteta zbog nesuglasica sa Vašingtonom i Evropom oko njegovih loških odnosa sa palestinskim vlastima.

Psakijeva je potvrdila vijest da se Bler tokom vikenda susreo u egipatskom ljetovalištu Šarm el-Šejku sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, ali nije govorila o detaljima njihovog razgovora.

Portparolka Stejt departmenta je istakla kako je Bler bio "vrijedan partner u naporima da se donese mir Bliskom istoku" i da su mu SAD zahvalne na njegovoj službi i naporima u proteklih osam godina, dodajući, međutim, kako je ovo "prirodno vrieme da se razmišlja o putu naprijed za bliskoistočni mirovni proces".

Bler je na neplaćeni položaj izaslanika Kvarteta imenovan 2007. godine.

Mirovni napori na Bliskom istoku su u međuvremenu prestali da daju rezultate.

Pišući prošlog mjeseca na svom vebsajtu nakon posjete pojasu Gaze, opustošenom prošlogodišnjim 50-dnevnim ratom sa Izraelom, Bler je istakao kako je stanje u kojem se ova oblast danas nalazi "prekor za one među nama iz međunarodne zajednice koji su tokom godina dali toliko neispunjenih obećanja, za one koji su obećavali liderstvo, a nisu ga obezbijedili".

Svijet danas Kvartet za Bliski istok uglavnom doživljava kao neefikasnu grupu.

Šefica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini pozvala je da se ova grupa proširi i da u njoj možda uzmu učešće i neke arapske zemlje.

Bonus video: