"Amerikanac" se seli na Brodvej

“Amerikanac u Parizu” obećava da će biti nova vrsta brodvejskog mjuzikla za koji se mislilo da se više ne pravi
158 pregleda 0 komentar(a)
Robert Ferčajld i Lina Koup
Robert Ferčajld i Lina Koup
Ažurirano: 17.03.2015. 07:16h

Nakon rasprodatih predstava u pariskom Šatle teatru čudesna produkcija mjuzikla “Amerikanac u Parizu” premijerno stiže u Palas teatar na Brodveju. Inspirisana istoimenim filmom i muziklom Džordža Geršvina iz 1957. godine, predstava je, kažu autori, prilagođena sadašnjem vremenu.

Romantična priča o mladom američkom vojniku, čarobnoj Francuskinji i evropskom gradu u kojem svako žudi za novim početkom nakon ratnih tragedija jeste stvar od koje su sačinjeni brodvejski snovi.

“Amerikanac u Parizu” obećava da će biti nova vrsta brodvejskog mjuzikla za koji se mislilo da se više ne pravi. Mjuzikl ispinjen ljepotom, umješnošću i nepogrešivim otkucajima ljudskog srca. Izuzetno cijenjeni koreograf, u ovom slučaju i režiser, Kristofer Vildon, usmjerava odličnu podjelu pjevača, glumaca i igrača dok u savršenoj harmoniji na scenu donose magiju i romansu Pariza i vanvremenske pjesme Ajre i Džordža Geršvina.

“S vremena na vrijeme morao sam da kažem reditelju: dopadaju mi se ovi koraci, ali ih je malo previše. No, najvećim dijelom, odlično sam sarađivao sa samim sobom”, kaže Vildon.

Ovo je potpuna obnova filmskog klasika, ali sa boljom strukturom. Za odličan libreto zaslužan je Kreg Lukas, finalista Pulicerove i dobitnik Toni nagrade je priču dopunio, promijenio i prilagodio sadašnjem vremenu.

“Mislim da je ovo priča o tome kako naći nadu u pepelu, kako naći razlog za život”, smatra Lukas.

Inspiracija Kristofera Vildona ključa i vri istim ritmom tokom čitave predstave. Romantični par, Robert Ferčajld i Lina Koup sa svojim klasičnim baletskim znanjem bez teškoća iznose svoje uloge koje zahtijevaju ples, pjevanje i glumu.

Novi mjuzikl je, prema riječima kritičara, koktel francuskog šika i brodvejskog glamura koji mu obećava dug život na pozorišnoj sceni

Bonus video: