Počinje Street Art Festival u Herceg Novom

Drugo izdanje manifestacije održava se od 13. do 15. septembra
114 pregleda 0 komentar(a)
street art festival
street art festival
Ažurirano: 13.09.2018. 10:46h

Projektom Manhattan Street Art Poster finske umjetnice Sini Kunnas na trgu Belavista večeras od 19 časova počinje Drugi Street art festival Herceg Novi.

Cilj festivala je oplemnjivanje javnih prostora i promocija grada kao mjesta ugodnog življenja, uz istovremenu afirmaciju savremenih formi umjetnosti.

Tokom tri dana Mato Uljarević i Iva Marinović slikaće zid na Dubravi.

„Mural asocira na jedinstvenu atmosferu Herceg Novog, koji transcedentuje u unutrašnji prostor čovjekov i u čovjeku se ostvaruje, kao u biću jedino sposobnom da spozna do kraja. Unutar figure prikazani su isječci, nasumični komadi iskustva Herceg Novog - palma, mušlje na buzaru, Belavista, mornar sa lulom itd - ujedinjeni kao nosioci jedinstvanosti, sa svrhom da prikažu samu suštinu grada. Antropomorfna figura u kojoj je sažeta suština Novog, to je duh grada - Herceg“, stoji u obrazloženju rada koji je ocijenjen kao najbolje likovno rješenje predato na konkursu koji je raspisao Sekretarijat za kulturu i obrazovanje, sa temom „Sklad prirode i ljudi“.

Tokom festivala murali će biti oslikani i na zidovima dvije škole i vrtića. Mališani iz vrtića „Naša radost“ na Toploj, učenici Osnovne škole „Orjenski bataljon“ iz Bijele i Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačič“ oslikavaće murale na zidovima ovih obrazovnih ustanova. Slikanju će prethoditi radionice za djecu, kroz koje će im profesorka likovne kulture Sandra Popovićpojasniti koncept oslikavanja murala i olakšati realizaciju, saopštili su iz Službe za informisanje Opštine Herceg Novi.

Drugi Street art festival održaće se u Sekretarijata za kulturu i obrazovanje,pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Herceg Novi i Opštine Herceg Novi, a sponzor je Doo „Novitović“ iz Baošića.

Bonus video: